ElenaSimic.net

Студентска виза за Италија

Студентска виза за Италија


Студентска виза не е потребна за студенти кои доаѓаат од Европската унија, Европската економска област и Швајцарија. Студентите кои доаѓаат од овие земји треба само да аплицираат за дозвола за престој по пристигнувањето во Италија. Студентите кои доаѓаат од трети земји и сакаат да студираат програма која трае подолго од 3 месеци, мора да имаат студентска или национална виза Д, а потоа треба да аплицираат за дозвола за престој која им дава легално право за престој.

Како би била успешна апликацијата за студентска виза, потребно е познавање на условите, процедурите и внимателно подготвување на соодветната документација. Со долгогодишното искуство и експертизата во работата со студенти, можам да ви помогнам и да ви го олеснам целиот процес од уписот до аплицирање за студентска виза.

Работење во текот на студирањето

 • Меѓународните студенти во Италија имаат право да работат за време на студиите.
 • Студентите кои доаѓаат од ЕУ/ЕЕЗ и Швајцарија можат да работат 20 часа неделно за време на студиите и неограничено за време на празниците, и не им е потребна работна дозвола
 • Студентите кои доаѓаат од трети земји можат да работат максимум 20 часа неделно и потребно е да поседуваат дозвола за работа

Процедура

 • Советување и избор на образовна институција и студиска програма
 • Подготовка на уписната документација и упис
 • Добивање на понуда од страна на образовната институција
 • Прифаќање на понудата и добивање потврда за упис
 • Аплицирање за студентска виза и подготовка за пат

Предности на студентската виза

 • Можност да се добие квалитетно образование и диплома призната ширум светот
 • Можност за студирање на некој од најстарите универзитети во светот
 • Можност да научите или да го подобрите знааењето на италијанскиот јазик
 • Можност за работа за време на студиите и стекнување драгоцено искуство и конекции
 • По завршувањето на студиите, студентите можат да ја продолжат дозволата за престој и да аплицираат за работна виза
 • Можност да стекнете со студентско искуство во уникатно мултикултурно опкружување

Услови за добивање на студентска виза за Италија

 • Да сте запишани на студии на образовна институција во Италија
 • Да имате соодветен степен на образование за студиите кои ги запишувате
 • Да имате доволно ниво на познавање на италијански или англиски јазик
 • Да имате организирано сместување за периодот на студирање
 • Да сте финансиски способни да ги покриете трошоците за студирање и престој во Италија
 • Да имате соодветно здравствено осигурување
 • Да сте личност со добар карактер и претходно да не сте одбиени за италијанска виза

Студирање во Италија

Италија стана популарна студентска дестинација поради големиот избор на квалитетни студиски програми и високо ценетите образовни институции. Предностите на студирањето во Италија се дипломите и квалификациите кои се признати низ целиот свет, поволните опции за студии и можностите за добивање стипендија, како и зголемениот избор на програми понудени на англиски јазик.

Опции за студирање во Италија

Постојат различни опции за студирање во Италија:

 • Курс по италијански јазик
 • Основни академски студии
 • Mастер студии
 • Специјализирани мастер студии
 • Интегрирани студии
 • Докторски студии

* Future Option е консултантска агенција која обезбедува стручна помош при аплицирање за привремени визи кои ви овозможуваат посета и студирање, како и за веренички и партнер визи за Австралија кои ви овозможуваат траен престој.
* Информациите на страницата, поврзани со работа или миграција во странство, се само за информативни цели.

Одрекување од одговорност: Future Option не се занимава со посредување и наоѓање на работа во странство. Future Option не е агент за вработување или давател на услуги за вработување. Future Option не нуди консултантски услуги за работа во странство.

Важни информации за студентската виза за Италија


Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net