ElenaSimic.net

Студирање во Велика Британија

Студирање во Велика Британија


Велика Британија е втора најпопуларна дестинација за студирање во светот со над 485,000 меѓународни студенти годишно. Се карактеризира со вековна традиција на образование и некои од најпрестижните образовни институции во светот. Иако системите варираат во некои аспекти во зависност од државата во обединетото кралство, образовниот систем е високо ценет ширум светот, нудејќи над 50,000 студиски програми со врвен квалитет и дипломи и квалификации кои се глобално признати.

Најпопуларните дестинации за студирање во рамките на Обединетото Кралство се Англија и Шкотска. Англија нуди едни од најдобрите образовни институции во светот и е една од глобалните лидери во однос на иновациите и развојот. Универзитетите во Шкотска се издвојуваат по тоа што ги подготвуваат студентите за идната кариера, имаат силен фокус на истражување и некои од најзначајните пронајдоци во историјата на човештвото.

Предности на студирање во Велика Британија

 • Врвен квалитет на образованието, студиските програми и условите за студирање, како и можност за студирање на некој од најпрестижните универзитети во светот
 • Голем избор на програми од сите области на студии на над 395 образовни институции низ Велика Британија, како и избор на различни опции за студии
 • Велика Британија нуди иновативни методи на учење, развој на критичко размислување и решавање проблеми, како и погодно тло за спроведување на значајни и најсовремени истражувања
 • Правото на работа за време на студиите отвора бројни можности за стекнување вредно работно искуство, усовршување на вештините и стекнување контакти што можат да бидат од голема важност за понатамошната кариера
 • Како втора најпопуларна студентска дестинација во светот, нуди голема мултикултурна заедница и можност да се запознаат луѓе од целиот свет и да се научи повеќе за нивните култури, јазици и вредности
 • Меѓународните студенти во Велика Британија имаат бројни можности да го завршат периодот на студирање запознавајќи го островот, неговите природни убавини, а покрај тоа Велика Британија нуди голем број музеи и галерии од големо значење, како и бројни културни и социјални знаменитости

Опции за студирање во Велика Британија

Постојат различни опции за студирање во Велика Британија:

 • Курсеви по англиски јазик
 • Сертификати и дипломи за високо образование
 • Основни академски студии
 • Postgraduate сертификати и дипломи
 • Мастер студии
 • Докторски студии

Студентска виза за Велика Британија

На студентите кои доаѓаат од Европската унија, Европската економска област и Швајцарија не им е потребна студентска виза за студирање во Велика Британија, што може да се промени како резултат на Брегзит. Студентите кои доаѓаат од трети земји и сакаат да студираат во Велика Британија мора да имаат соодветна виза, Tier 4, ако се запишат на високо образование или краткорочна студентска виза, ако програмата трае до 6 месеци или запишуваат курс по англиски јазик.

Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net