ElenaSimic.net

Студентска виза за Шпанија

Студентска виза за Шпанија


Дали е потребна студентска виза за студирање во Шпанија и каков тип на виза е потребна, зависи од земјата на вашиот пасош и колку долго сакате да студирате. На студентите кои доаѓаат од Европската унија, Европската економска област и Швајцарија не им е потребна студентска виза за студирање во Шпанија, и само треба да го пријават престојот за да добијат дозвола за престој (НИЕ).

Студентите од трети земји мора да имаат соодветна студентска виза. За програми кои траат од 3 до 6 месеци, потребна е краткорочна студентска виза, а за студенти кои запишуваат студии кои што траат подолго потребна е национална, односно долгорочна студентска виза. Студентите со долгорочна виза по пристигнувањето во Шпанија мора да аплицираат за студентска картичка за странци (ТИЕ), која представува дозвола за престој.

Постапката за аплицирање и добивање на студентска виза бара посветеност, знаење и детална подготовка, со цел целиот процес да се одвива непречено и успешно. Со долгогодишната работа со студенти, имам доволно искуство и знаење и можам да ви помогнам водејќи ве низ целиот процес, од уписот до аплицирањето за виза.

Работење во текот на студирањето

 • Студентите кои студираат во Шпанија имаат право да работат 20 часа неделно за време на студиите
 • Студентите од ЕУ/ЕЕЗ и Швајцарија можат да работат без работна дозвола, потребно е само да се пријават во соодветната социјална служба
 • Студентите кои доаѓаат од трети земји имаат право на работа доколку добијат работна дозвола

Процедура

 • Советување и избор на образовна институција и студиска програма
 • Подготовка на уписната документација и упис
 • Добивање на понуда од страна на образовната институција
 • Прифаќање на понудата и добивање потврда за упис
 • Аплицирање за студентска виза и подготовка за пат

Предности на студентската виза

 • Студентската виза овозможува стекнување на квалитетно образование и ценета диплома
 • Можност за студирање на некоја од многу старите и ценети образовни институции во Шпанија
 • Студирањето во Шпанија е можност да го научите или да го подобрите вашиот шпански јазик
 • Студентите имаат можност да добијат работна дозвола, да работат за време на студиите и со тоа да стекнат драгоцено работно искуство
 • Студентската виза може да ви помогне да останете во Шпанија и да работите
 • Можност за личен развој во уникатно мултикултурно опкружување

Услови за добивање на студентска виза за Шпанија

 • Дa сте запишани full time на акредитирана образовна институција во Шпанија
 • Да имате соодветно ниво на образование за студиите кои што ги запишувате
 • Да сте во можност финансиски да ги покриете трошоците за студирање и престој во Шпанија
 • Да имате соодветно здравствено осигурување
 • Да имате организирано сместување за периодот на студирање
 • Да сте во добра здравствена состојба
 • Да сте личност со добар карактер и претходно да не сте биле осудувани

Студирање во Шпанија

Шпанија е една од најпопуларните европски студиски дестинации, која им нуди на студентите врвен образовен систем, голем избор на студиски програми од сите области на студии и квалификации кои се признати и ценети низ целиот свет. Во Шпанија, сите програми се нудат на шпански јазик, а покрај тоа има и голем избор на програми на англиски јазик. Покрај квалитетното образование, Шпанија привлекува голем број студенти поради поволните школарини и возбудливата медитеранска средина.

Опции за студирање во Шпанија

Постојат различни опции за студирање во Шпанија:

 • Курс по шпански јазик
 • Основни академски студии
 • Мастер студии
 • Докторски студии

* Future Option е консултантска агенција која обезбедува стручна помош при аплицирање за привремени визи кои ви овозможуваат посета и студирање, како и за веренички и партнер визи за Австралија кои ви овозможуваат траен престој.
* Информациите на страницата, поврзани со работа или миграција во странство, се само за информативни цели.

Одрекување од одговорност: Future Option не се занимава со посредување и наоѓање на работа во странство. Future Option не е агент за вработување или давател на услуги за вработување. Future Option не нуди консултантски услуги за работа во странство.

Важни информации за студентската виза за Шпанија


Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net