ElenaSimic.net

Студентска виза за Швајцарија

Студентска виза за Швајцарија


Студентите кои доаѓаат од земјите-членки на ЕУ и Европската економска област можат да студираат во Швајцарија без студентска виза. Ако студиите траат подолго од 3 месеци, потребно е да имаат дозвола за престој. Студентите од трети земји кои сакаат да студираат подолго од 3 месеци во Швајцарија, мора да имаат национална виза која им дава право да дојдат во Швајцарија како студенти, а по пристигнувањето треба да поднесат барање за дозвола за престој.

Со долгогодишно искуство во работата со студенти и познавањето на имиграциските процедури, можам да ви помогнам да ги реализирате своите планови. Процедурите за упис и аплицирање за виза бараат планирање, искуство и знаење, а јас можам да ве поддржам и трпеливо да ве водам низ процесот.

Работење во текот на студирањето

 • Меѓународните студенти во Швајцарија можат да работат 15 часа неделно додека наставата е во тек и полно работно време за време на празниците
 • Студентите од трети земји можат да започнат со работа после првите 6 месеци од студирањето, кога ќе добијат дозвола за работа за која аплицира работодавачот
 • Нема додатни ограничувања за граѓаните на Европската унија и Европската економска област

Процедура

 • Советување и избор на образовна институција и студиска програма
 • Подготовка на уписната документација и упис
 • Добивање на понуда од страна на образовната институција
 • Прифаќање на понудата и добивање потврда за упис
 • Аплицирање за студентска виза и подготовка за пат

Предности на студентската виза

 • Студентската виза за Швајцарија овозможува стекнување престижно образование и ценета диплома
 • Дава можност да се студира на високо рангирани образовни институции
 • Со студентска виза и самиот престој во Швајцарија, добивате можност да научите или да ги подобрите странските јазици
 • Можност за работа за време на студиите и стекнување драгоцено работно искуство и важни контакти
 • Можност да стекнете уникатно искуство за студирање во мултинационална и повеќејазична средина

Услови за добивање на студентска виза за Швајцарија

 • Да сте запишани на студии на образовна институција во Швајцарија и да имате платена школарина
 • Да имате соодветно ниво на образование за студиите кои ги запишувате
 • Да имате доволно ниво на познавање на јазикот на кој се изведува наставата
 • Да сте финансиски способни да ги покриете трошоците за студирање и престој во Швајцарија
 • Да докажете дека вашиот мотив е привремен престој поради студирањето
 • Да имате соодветно здравствено осигурување
 • Да имате организирано сместување за периодот на студирање

Студирање во Швајцарија

Швајцарија е една од најпрестижните студиски дестинации и нуди супериорни услови за образование и спроведување на современи истражувања, престижни образовни институции и квалификации кои отвораат многу врати низ целиот свет. Швајцарија нуди широк спектар на студиски програми во сите студиски области, на германски, француски, италијански и англиски јазик.

Опции за студирање во Швајцарија

Постојат различни опции за студирање во Швајцарија:

 • Курсеви по јазик
 • Основни академски студии
 • Мастер студии
 • Понатамошни напредни студии во форма на сертификати, дипломи или напредни мастер студии
 • Докторски студии

* Future Option е консултантска агенција која обезбедува стручна помош при аплицирање за привремени визи кои ви овозможуваат посета и студирање, како и за веренички и партнер визи за Австралија кои ви овозможуваат траен престој.
* Информациите на страницата, поврзани со работа или миграција во странство, се само за информативни цели.

Одрекување од одговорност: Future Option не се занимава со посредување и наоѓање на работа во странство. Future Option не е агент за вработување или давател на услуги за вработување. Future Option не нуди консултантски услуги за работа во странство.

Важни информации за студентската виза за Швајцарија


Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net