ElenaSimic.net

Студирање во Швајцарија

Студирање во Швајцарија


Швајцарија е една од најпрестижните студиски дестинации во Европа. Швајцарија нуди врвен образовен систем, некои од најпрестижните образовни институции во светот, како и дипломи кои се високо ценети и отвораат многу врати низ целиот свет. Швајцарија има 41 високообразовна институција, нудејќи над 3.000 различни студиски програми на официјалните јазици во Швајцарија и на англиски. Швајцарија е светски лидер во образованието во областа на угостителството и туризмот, и покрај тоа нуди квалитетно опкружување за стекнување практично искуство и употребливо знаење за понатамошна кариера.

Предности на студирање во Швајцарија

 • Швајцарија нуди еден од најдобрите образовни системи во светот, со високо рангирани образовни институции, квалитетни студиски програми и врвни услови за внајсовремени истражувања
 • Во Швајцарија, студиите се нудат на 3 официјални јазици, германски, француски и италијански во зависност од кантонот, но има и голем избор на студии на англиски јазик
 • Швајцарија им дава можност на странските студенти да работат 15 часа неделно за време на нивните студии и со тоа студентите можат да ги олеснат трошоците за живот и да стекнат вредно работно искуство
 • Швајцарија е една од најбогатите земји во светот, е стабилна и уредена земја и е една од најбезбедните дестинации за студии
 • Швајцарија се карактеризира со мултинационално и повеќејазично опкружување кое може позитивно да влијае на студентите, да им овозможи да запознаат луѓе од сите делови на светот, нови култури и можност да научат нови јазици
 • Покрај квалитетните студии, студентите имаат бројни можности да го употполнат своето слободно време запознавајќи ја земјата, Алпите, бројните швајцарски езера, да посетат бројни музички и уметнички фестивали или да се испробаат во бројните зимски спортови

Опции за студирање во Швајцарија

Постојат различни опции за студирање во Швајцарија:

 • Курсеви по јазик
 • Основни академски студии
 • Мастер студии
 • Понатамошни напредни студии во форма на сертификати, дипломи или напредни мастер студии
 • Докторски студии

Студентска виза за Швајцарија

Студентите кои се државјани на Европската унија и Европската економска област, можат да дојдат да студираат во Швајцарија без студентска виза, но потребно е да аплицираат за дозвола за престој по пристигнувањето. Студентите кои доаѓаат од трети земји и сакаат да студираат во Швајцарија мора да поседуваат студентска виза.

Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net