ElenaSimic.net

Студирање во Италија

Студирање во Италија


Италија е една од најпопуларните дестинации за студирање во Европа поради добрата репутација на академското образование и прифатливите школарини. Во неа се сместени некои од најстарите универзитети во светот, како и бројни други престижни образовни институции. Над 250 универзитети, академии и други високообразовни институции низ целата земја нудат голем број програми од сите области на студии, на италијански и англиски јазик. Италијанскиот образовен систем обезбедува вредни дипломи и квалификации кои отвораат многу врати низ целиот свет.

Предности на студирање во Италија

 • Висококвалитетен образовен систем, ценети универзитети, студиски програми од сите области и дипломи кои се признати и почитувани ширум светот
 • Во Италија, сите студиски програми се нудат на италијански јазик, но сè поголем број програми се нудат и на англиски јазик
 • Школарините во Италија се генерално поевтини во споредба со другите популарни дестинации, а на студентите им се нудат и различни видови стипендии кои можат да ги олеснат трошоците за студирање
 • Меѓународните студенти генерално имаат право да работат за време на нивните студии, студентите од ЕУ можат да работат без ограничувања, додека државјаните на трети земји можат да работат 20 часа неделно
 • Италија како популарна медитеранска дестинација нуди уникатно мултинационално опкружување, можност да се запознаат различни култури, како и познатиот италијански начин на живот
 • Италија со својата природа, културни и историски места, популарни спортски и социјални настани, нуди возбудливо и инспиративно опкружување за студирање

Опции за студирање во Италија

Постојат различни опции за студирање во Италија:

 • Курс по италијански јазик
 • Основни академски студии
 • Mастер студии
 • Специјализирани мастер студии
 • Интегрирани студии
 • Докторски студии

Студентска виза за Италија

На студентите кои доаѓаат од Европската унија, Европската економска област и Швајцарија не им е потребна виза за студенти, и на нив им е потребна само дозвола за престој. Студентите кои доаѓаат од трети земји и сакаат да студираат студиска програма што трае подолго од 3 месеци мора да аплицираат за национална виза Д, а по пристигнувањето во Италија за дозвола за престој.

Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net