ElenaSimic.net

Студентска виза за Холандија

Студентска виза за Холандија


Студентите кои доаѓаат од земјите-членки на ЕУ, Европската економска област и Швајцарија можат слободно да студираат во Холандија, бидејќи не им е потребна студентска виза и дозвола за престој. Студентите кои доаѓаат од трети земји и сакаат да студираат во Холандија повеќе од 3 месеци, мора да имаат студентска виза (MMV) за легален влез во земјата и дозвола за престој (VVR) со која можат легално да престојуваат во Холандија.

Со моето долгогодишно искуство и посветеноста во работата со студенти, можам да ви пружам помош и поддршка во текот на целата процедура за упис на студии, што бара внимателно планирање и детална подготовка со цел целиот процес да се заврши успешно.

Работење во текот на студирањето

 • Меѓународните студенти во Холандија имаат право да работат за време на студиите
 • Студентите кои доаѓаат од ЕУ/ЕЕЗ и Швајцарија можат да работат без ограничување и не им е потребна работна дозвола (освен за хрватски државјани)
 • Студентите кои доаѓаат од трети земји можат да работат до 16 часа неделно за време на нивните студии и полно работно време за време на летниот распуст. Студентите мора да имаат работна дозвола за која аплицираа работодавачот

Процедура

 • Советување и избор на образовна институција и студиска програма
 • Подготовка на уписната документација и упис
 • Добивање на понуда од страна на образовната институција
 • Прифаќање на понудата и добивање потврда за упис
 • Аплицирање за студентска виза и подготовка за пат

Предности на студентската виза

 • Со студентската виза за Холандија, се отвораат можности за стекнување ценета диплома, квалитетно знаење и вештини
 • Студентите во Холандија имаат можност да работат за време на студиите и на тој начин да стекнат вредно работно искуство и познанства
 • Студентите во мултинационална средина можат да научат или да го подобрат постоечкото знаење на странски јазици
 • Студирањето во Холандија отвора можност за продолжување на дозволата за престој по завршувањето на студиите на период од една година кога студентите можат да работат полно работно време во Холандија
 • Можност да се искуси студирање во странство во отворено и мултикултурно општество

Услови за добивање на студентска виза за Холандија

 • Да сте запишани на студии на акредитирана образовна институција
 • Да имате соодветно ниво на образование за запишаните студии
 • Да имате доволно ниво на познавање на јазикот на кој се студира
 • Да сте финансиски способни да ги покриете трошоците за студирање и престој во Холандија
 • Да докажете дека вашиот мотив за заминување е студирањето и зошто ви се потребни тие студии
 • Да имате соодветно здравствено осигурување

Студирање во Холандија

Меѓународните студенти кои се одлучуваат да студираат во Холандија можат да очекуваат врвен образовен систем, високо квалитетни студиски програми, како и стекнување квалификации што се ценети и признати ширум светот. Холандија има една од најголемите понуди на студиски програми на англиски јазик, меѓу земјите од не-англиско говорно подрачје, што ја прави привлечна студентска дестинација.

Опции за студирање во Холандија

Постојат различни опции за студирање во Холандија:

 • Курсеви по холандски јазик
 • Двегодишни додипломски студии
 • Основни академски студии
 • Мастер студии
 • Докторски студии

* Future Option е консултантска агенција која обезбедува стручна помош при аплицирање за привремени визи кои ви овозможуваат посета и студирање, како и за веренички и партнер визи за Австралија кои ви овозможуваат траен престој.
* Информациите на страницата, поврзани со работа или миграција во странство, се само за информативни цели.

Одрекување од одговорност: Future Option не се занимава со посредување и наоѓање на работа во странство. Future Option не е агент за вработување или давател на услуги за вработување. Future Option не нуди консултантски услуги за работа во странство.

Важни информации за студентската виза за Холандија


Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net