ElenaSimic.net

Студентска виза за Германија

Студентска виза за Германија


Дали ви треба студентска виза за студирање во Германија зависи од земјата од каде доаѓате. На студентите кои доаѓаат од земји-членки на Европската унија, Европската економска област и Швајцарија не им е потребна студентска виза за студирање во Германија. Студентите кои доаѓаат од трети земји и сакаат да се запишат на студии кои траат подолго од 3 месеци мора да имаат соодветна виза, а по пристигнувањето во Германија, мора да аплицираат за дозвола за престој која им дава право да престојуваат во оваа земја.

Постапката за аплицирање и добивање на студентска виза бара време, посветеност и внимателна подготовка. Со долгогодишното искуство во работата со студенти и мојата стручност, можам да ви пружам поддршка и помош во текот на целата процедура, од уписот на студии во Германија до аплицирањето за студентска виза.

Работење во текот на студирањето

 • Студентската виза за Германија им овозможува на студентите да работат за време на студиите
 • Студентите кои доаѓаат од ЕУ/ЕЕЗ и Швајцарија можат да работат 20 часа неделно и не им е потребна работна дозвола
 • Студентите од трети земји можат да работат 120 дена во годината полно работно време или 240 дена пола работно време
 • Студентите кои посетуваат јазичен курс можат да работат само за време на празниците и доколку добијат дозвола од Федералната агенција за вработување и Канцеларијата за странци

Процедура

 • Советување и избор на образовна институција и студиска програма
 • Подготовка на уписната документација и упис
 • Добивање на понуда од страна на образовната институција
 • Прифаќање на понудата и добивање потврда за упис
 • Аплицирање за студентска виза и подготовка за пат

Предности на студентската виза

 • Можност за стекнување квалитетно образование и светски призната диплома
 • Можност за работа за време на студиите и стекнување драгоцено работно искуство
 • Можност за усовршувањее или учење на германскиот јазик
 • По студирањето, студентите можат да ја продолжат дозволата за престој на период до 18 месеци со цел да најдат работа и да аплицираат за работна виза
 • Можност да стекнете уникатно студентско искуство во странска земја

Услови за добивање на студентска виза за Германија

 • Да сте запишани на студии на образовна институција во Германија
 • Да имате соодветен степен на образование
 • Да имате доволно ниво на познавање на германскиот или англискиот јазик, во зависност од тоа на кој јазик ќе студирате
 • Да сте финансиски способни да ги покриете трошоците за студирање и престој во Германија. Доколку студентот покаже средства, потребно е да е отвори блокирана сметка во Германија на која се уплаќаат потребните средства за гаранцијата и која може да се користи во ограничен обем секој месец во Германија
 •  Да докажете дека вашиот мотив е привремен престој во Германија
 • Да имате соодветно здравствено осигурување

Студирање во Германија

Германија нуди голем избор на високо квалитетни студиски програми од сите области на студии. Сите програми се нудат на германски јазик, а бројот на програми понудени на англиски јазик расте. Дипломите и квалификациите од Германија се високо ценети и почитувани низ целиот свет, што е една од причините зошто Германија е една од најпопуларните студентски дестинации во Европа.

Опции за студирање во Германија

Постојат различни опции за студирање во Германија:

 • Курс по германски јазик
 • Основни академски студии
 • Мастер студии
 • Докторски студии

* Future Option е консултантска агенција која обезбедува стручна помош при аплицирање за привремени визи кои ви овозможуваат посета и студирање, како и за веренички и партнер визи за Австралија кои ви овозможуваат траен престој.
* Информациите на страницата, поврзани со работа или миграција во странство, се само за информативни цели.

Одрекување од одговорност: Future Option не се занимава со посредување и наоѓање на работа во странство. Future Option не е агент за вработување или давател на услуги за вработување. Future Option не нуди консултантски услуги за работа во странство.

Важни информации за студентската виза за Германија


Адреса

Бизнис центар Евроцентар
Македонска 30, Белград 11000

Работно време

Пон-Пет: 09:00 - 17:00

Е-пошта

contact@elenasimic.net