ElenaSimic.net

Studiranje u Australiji

Studiranje u Australiji


Australija je jedna od najpopularnijih studentskih destinacija na svetu, i posle Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva se smatra trećom po broju međunarodnih studenata. Svoju popularnost duguje vrhunskom obrazovnom sistemu, cenjenim diplomama, povoljnijim troškovima studiranja i života u odnosu na druge zemlje engleskog govornog područja, multikulturalnoj sredini, dobroj klimi i opuštenom načinu života.

Studenti koji se odluče za Australiju kao destinaciju za studiranje, imaju na raspolaganju 43 univerziteta od kojih mnogi imaju više kampusa širom države, zatim 59 državnih koledža, više stotina privatnih koledža i veliki broj škola engleskog jezika. Studiranje u Australiji karakteriše upotrebljivo znanje, sticanje praktičnih veština, najsavremeniji uslovi i metode učenja, veoma iskusni predavači i brojne mogućnosti za sticanje praktičnog iskustva i povezivanje kako sa industrijom tako i sa ljudima iz svih delova sveta.

Opcije studiranja u Australiji

Postoje različite opcije studiranja u Australiji

Uslovi za upis

Za upis na studije u Australiji je potrebno ispuniti određene uslove. Generalno postoje 2 glavna uslova, a to su:

  • Akademski uslov - Da je student već stekao odgovarajući stepen obrazovanja, koji je potreban za upis na studijski program, na primer za stručne studije i osnovne akademske studije potrebno je srednje obrazovanje, za master studije je potrebna Bachelor diploma koja na našim prostorima može da se stekne i na fakultetu i na višoj školi, dok je za doktorske studije uslov završen master.
  • Znanje engleskog jezika - Da student ima položen test engleskog jezika sa dovoljnom ocenom. Australijske obrazovne institucije prihvataju sve testove engleskog jezika koji su međunarodno priznati, međutim najpopularniji testovi su IELTS i TOEFL. Ocena koja se traži najviše zavisi od stepena studija, kao i od oblasti studiranja. Za pojedine oblasti poput medicine, stomatologije, farmacije, obrazovanja i sličnih oblasti su rigorozniji uslovi u odnosu na druge oblasti. Studenti koji u Australiji žele da studiraju kurs engleskog jezika ne moraju prethodno da polažu test.

Neke obrazovne institucije mogu imati dodatne uslove za upis pojedinih studijskih oblasti. Na primer za programe vezane za kreativne umetnosti može da se traži portfolio, zatim za neke programe treba dokazati da student ima prethodno obrazovanje ili iskustvo u toj struci i slično.

Kod upisa doktorskih studija, student treba da osmisli i pripremi temu istraživanja kojom želi da se bavi tokom studija i da pronađe mentora koji će da odobri tu temu i prihvati da bude mentor studentu.

Procedura upisa

Proces upisa se sastoji od 3 faze:

1. Savetovanje i planiranje

Prvi korak u proceduri je informisanje i planiranje. Student pre svega treba da se upozna sa svim koracima procedure i uslovima. Potrebno je da se napravi vremenski plan i da student odluči u kom gradu želi da studira, na kojoj instituciji, koji program i kada želi da započne studije.

2. Upis

Kada student utvrdi šta želi da studira, sledeći korak je da se školi pošalje online upis uz svu potrebnu dokumentaciju. Ukoliko škola prihvati studenta, izdaje mu ponudu (Letter of Offer) za upis na program. Da bi se finalizovao upis student treba da prihvati ponudu i da plati prvi deo školarine, kao i obavezno zdravstveno osiguranje koje pokriva ceo period studiranja. Dobijanjem potvrde o upisu (Confirmation of Enrollment) zvanično se završava procedura upisa.

3. Pripremanje aplikacije i apliciranje za vizu

Po dobijanju potvrde o upisu, student prelazi na završnu fazu procedure, a to je priprema i podnošenje aplikacije za studentsku vizu. Procedura apliciranja za vizu je ozbiljan proces koji zahteva vreme, pažljivu pripremu, dobru informisanost i posvećenost kako bi se aplikacija što bolje pripremila i povećale šanse za dobijanje pozitivnog ishoda. Za studentsku vizu se aplicira online putem zvaničnog sajta imigracione službe Australije, a na isti način se prilaže i celokupna dokumentacija.

Studentska viza

Kako biste studirali u Australiji na nekom od mnogobrojnih studijskih programa koji traje duže od 3 meseca, potrebno je da imate važeću studentsku vizu za Australiju.

Da bi student mogao da dobije studentsku vizu, potrebno je da dokaže da je verodostojan student, da su mu te studije potrebne i da će mu značiti za budućnost. Pored toga, student treba da dokaže da može da pokrije troškove studiranja i boravka u Australiji.

Studentima koji imaju porodicu, mogu se pridružiti partner i deca u Australiji tokom studija. Kako često studiranje u inostranstvu traje duži vremenski period, studenti se ne moraju razdvajati od svojih najbližih, već imaju mogućnost da ih dodaju na svoju aplikaciju za vizu i ukoliko je ishod pozitivan, mogu porodično otputovati u Australiju na studije.

Mogućnost rada

Odlazak na studije u Australiju, pored sticanja cenjene diplome i kvalitetnog obrazovanja, predstavlja mogućnost i za sticanje vrednog međunarodnog radnog iskustva i poznanstava, koje mogu doneti velike prednosti za dalje planove u karijeri.

Rad u toku studiranja

Studentska viza za Australiju, omogućava studentima da rade part time tokom studija, dok tokom raspusta i praznika mogu da rade neograničeno. Part time rad podrazumeva 20 sati rada nedeljno, jedini izuzetak su studenti master by research i doktorskih studija koji imaju pravo da rade full time tokom trajanja studentske vize.

Pored vremenskog ograničenja, studenti nemaju drugih ograničenja po pitanju gde bi mogli da rade, dok su izuzetak pojedine delatnosti poput zdravstva i srodnih oblasti. Mlađi studenti koji nemaju puno iskustva najčešće pronalaze klašične studentske poslove, dok studenti koji imaju iskustva, lakše pronalaze posao u svojoj struci na početnim pozicijama. Radom tokom studija ,studenti mogu da pokriju osnovne troškove života.

Partneri studenata takođe imaju pravo da rade part time tokom trajanja studentske vize. Pravo na full time rad imaju partneri studenata koji upisuju master i doktorske studije.

Temporary Graduate viza

Studenti koji u Australiji završe visoko obrazovanje (osnovne, master ili doktorske studije) u trajanju od najmanje 2 godine, imaju pravo da nakon završenih studija, apliciraju za Temporary Graduate vizu, preko Post Study Work strima i ostanu od 2 do 4 godine u Australiji i rade full time. Studenti mogu i na ovu vizu da dodaju članove porodice, a partner dobija pravo da radi puno radno vreme.

Dužina trajanja ove vize zavisi od stepena studija koji je student završio i od grada gde je studirao. Nakon završenih osnovnih i dvogodišnjih master studija u Sidneju, Melburnu ili Brizbejnu ova viza se dobija na 2 godine, dok studenti koji su ove studije završili u bilo kom drugom gradu mogu ostati 3 godine na ovoj vizi. Studenti Master by Research programa dobijaju ovu vizu na 3 godine, a ukoliko studiraju u regionalnim gradovima, poput Perta, Adelejda, Kanbere ili Gold Kousta, na 4 godine, koliko dobijaju i studenti doktorskih studija generalno. Studenti koi su završili doktorske studije u regionalnim gradovima, dobijaju mogućnost da rade 5 godina nakon studiranja u Australiji.

Prednosti studiranja u Australiji

  • Australija nudi prednosti kao što su vrhunsko obrazovanje na nekom od svetski priznatih univerziteta
  • Imaćete priliku da u multikulturalnoj sredini upoznate ljude i kulture iz celog sveta
  • Tokom studija, studenti stiču pravo na rad i sticanje radnog iskustva u Australiji, što im znatno povećava šanse za zaposlenje nakon studija
  • Sa određenim studijama međunarodni studenti stiču pravo da apliciraju za Temporary Graduate vizu (podklasa 485) koja im daje pravo da određeni period nakon studiranja ostanu i rade u Australiji
  • Niži troškovi studiranja u odnosu na USA i UK, i dobro plaćeni poslovi sa minimalnom satnicom od 20$, omogućavaju studentima da sami otplaćuju školarinu, troškove smeštaja i života u Australiji
  • Australijski univerziteti za određene osnovne i master studije dodeljuju parcijalne stipendije koje pokrivaju od 20 do 40% od iznosa školarine na godišnjem nivou ili za ceo period studiranja
  • Opušten i miran život, sigurnu sredinu i bezbedno okruženje. Prijatna klima, veliki broj plaža i parkova za odmor.

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00