ElenaSimic.net

Australija i Novi Zeland, sličnosti i razlike

Australija i Novi Zeland, sličnosti i razlike


Kao brat i sestra, Australija i Novi Zeland imaju dosta sličnosti ali i razlika. Ove dve susedne zemlje jedinstvene su na svetu po prirodnim lepotama, bogatstvu flore i faune i neobično zanimljivim kulturama domorodačkog stanovništva.

Slične su i po stabilnoj ekonomiji, visokom kvalitetu obrazovanja, životnom standardu i blagostanju, kao i po multikulturalnom i prijateljski raspoloženom stanovništvu.

Kao i mnogi pre nas, pitali smo se koliko su ove dve izolovane zemlje na kraju sveta zaista slične, a po čemu različite? Odgovore smo potražili u okviru nama bliskih tema – studiranje i studentski život, i evo do kakve smo priče došli.

Velika sestra i mali brat

Australija je teritorijalno 30 puta veća od Novog Zelanda i ima 6 puta veću populaciju. Shodno ovim brojkama, ima 43 univerziteta i preko 450.000 međunarodnih studenata godišnje, dok Novi Zeland ima samo 8 univerziteta i 10 puta manje inostranih studenata.

Po najnovijim svetskim podacima za 2019. godinu, sedam od 43 australijska univerziteta rangirano je među 100 najboljih u svetu, dok je svih osam novozelandskih univerziteta rangirano među 500 najboljih, od kojih je samo jedan u top 100. U Australiji je 99% stanovništva pismeno, isto kao i na Novom Zelandu, jer je moto pod kojim funkcionišu obrazovni sistemi obe države isti: “Svi treba da dobiju obrazovanje koje zaslužuju.”

Studije – sličnosti i razlike

Između sistema visokog obrazovanja Australije i Novog Zelanda ne postoji bitna razlika. Vlade izdvajaju značajan novac za razvoj obrazovanja, inovacije, studentske stipendije i istraživačke projekte, zbog čega obe države studentima mogu da pruže veoma kvalitetno i svetski priznato obrazovanje. Isto kao i u Australiji, visoko (akademsko) obrazovanje na Novom Zelandu u ponudi je na univerzitetima, a različiti specijalistički i stručni studijski programi, na državnim i privatnim stručnim koledžima i tehničkim institutima. Ovde postoje i tzv. Wananga visokostručne ustanove organizovane po maorskim principima i vrednostima, na kojima se proučavaju maorski jezik, maorska umetnost, engleski jezik, biznis i medicinska nega. Sa većim brojem univerziteta i studijskih programa Australija svakako nudi više opcija za studiranje, iako i novozelandski univerziteti pokrivaju sve studijske oblasti od umetnosti do nauke. Najpopularnije studije u Australiji su: medicina, obrazovanje, tehničke nauke, ekonomija, pravo, IT, zdravstvena zaštita, biznis i menadžment; a na Novom Zelandu: poljoprivreda, veterina, zdravstvena zaštita, biznis i menadžment, IT i turizam.

Nastava-i-ispiti-na-studijama-u-australiji-ucionica

Studijski programi na univerzitetima Novog Zelanda za nijansu su fleksibilnije nego u Australiji. Novozelandski studenti imaju veću slobodu u izboru predmeta i samostalnom kreiranju programa koji žele da pohađaju, a time i veće mogućnosti da se lakše preorijentišu na druge oblasti. Školarine se kreću u sličnim rasponima. U zavisnosti od studijskih programa Australija nudi jeftinije kurseve od Novog Zelanda, čak i za nekoliko hiljada dolara, ali s druge strane, životni troškovi u ovoj zemlji su veći nego na Novom Zelandu. Jedina značajna razlika jeste među školarinama za doktorske studije: međunarodni studenti doktorskih studija na Novom Zelandu plaćaju istu školarinu kao domaći studenti (6.500NZD do 9.000NZD), što je tri do četiri puta manje nego u Australiji. Uslovi za upis, procedura za dobijanje studentske vize, dužina studija, nastavne metode i način učenja studenata, rad za vreme studiranja, kao i post-study privremene vize nakon studija, sve je ovo slično u obe države. Međutim, sistem kvalifikacija (sertifikati, diplome) na novozelandskim univerzitetima i stručnim koledžima je drugačiji nego u Australiji, a opet taman toliko sličan da je razliku prosto nemoguće objasniti. Neko bi pomislio da ima nešto balkansko u genima Kiwi-ja i Aussie-a.

Život s druge strane globusa

Između studentskog života u Australiji i na Novom Zelandu nema razlike. Studenti su smešteni u studentskim domovima, u porodicama (Homestay), kod svoje rodbine ili u iznajmljenim stanovima. Samostalno su odgovorni za ispunjavanje svojih studentskih obaveza zbog čega moraju dosta da uče, ali imaju i dovoljno slobodnog vremena da rade. Pored rada, na raspolaganju su im i neke druge aktivnosti, humanitarna društva, sport, hobi, ili jednostavno druženje. Studentima je dozvoljeno da rade do 20 sati nedeljno dok traju semestri, a tokom raspusta i puno radno vreme. U Australiji je najmanja satnica plaćena 20AUD, a na Novom Zelandu 16,50NZD. Popularni part-time poslovi među studentima obe zemlje su rad u supermarketima, buticima, restoranima, barovima, hotelima, telemarketingu, administraciji, kao i sezonski poslovi na farmama. Biti student u Australiji ili na Novom Zelandu – u tome kao da nema puno razlike. Odluka je stvar ličnih ljubavi i afiniteta.

Hobbiton-Turisticka-atrakcija-Novog-Zelanda

Australija je velika država. Njeni gradovi su veći, skuplji, življi i bučniji od novozelandskih. Kažu da u Australiji čak i ptice pevaju glasnije. U odnosu na nju, zemlja Gospodara prstenova i Hobita, je mirna, pitoma i toliko mala da na koju god stranu krenete vrlo brzo stižete na plažu. I dok u najvećem delu Australije tokom cele godine vlada vrelo leto, na Novom Zelandu je večito proleće. Idući ka jugu, klima je hladnija i vlažnija, a priroda zelenija. Najveća razlika između ove dve prelepe zemlje je u tome što u maorskoj zemlji dugog belog oblaka nema kengura i koala, ali ni zmija, krokodila i ostalih smrtonosnih stvorenja.

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00