ElenaSimic.net

Turistička viza za Veliku Britaniju

Turistička viza za Veliku Britaniju


Ukoliko planirate da putujete u Veliku Britaniju zbog odmora, lečenja, posete partneru, porodici, prijateljima ili u poslovne svrhe, potrebno je da aplicirate za tuističku vizu.

Standardna turistička viza

Standardna turistička viza je potrebna ako želite da u Velikoj Britaniji želite da provedete odmor, da posetite rodbinu ili prijatelje, da učestvujete na konferencijama, pregovarate sa poslovnim partnerima ili istražujete tržište, ali i da pohađate studijske programe ili kurseve koji traju kraće od 6 mesesci.

Standardna turistička viza se izdaje na 6 meseci, ali može da se traži i na duži period.

U slučaju da idete u posetu članu porodice i želite da sa njim provedete duže od 6 meseci, možete aplicirati za Family visitor vizu. Ona se izdaje na maksimalni period od 5 godina, sa maksimalnim periodom boravka od 6 meseci u jednoj poseti.

Ukoliko često posećujete Veliku Britaniju, možete aplicirati za dugoročnu standardnu vizu (Long-term Standard Visitor Visa). Ova viza se izdaje na 2,5 ili 10 godina i u svakoj poseti možete ostati maksimalno 6 meseci.

Ako putujete iz zdravstvenih razloga zbog lečenja, operacije, transplatacije organa, prvo aplicirate za standardnu turističku vizu, koja se u ovom slučaju izdaje na period od 11 meseci, ali ukoliko je potrebno možete produžiti vizu za još 6 meseci i to možete više puta, pri čemu svaki put placate taksu.

Ako ste naučnik, akademik ili istraživač (doktor nauka, stručnjak u svojoj oblasti, predavač), ili ako ste doktor specijalista ili zubar i učestvujete u istraživanju, podučavate ili obavljate kliničku praksu, ali samo privremeno, prvo aplicirate za običnu turističku vizu, a zatim je možete produžiti za još 6 meseci. Maksimalan period boravka je 12 meseci.

Bračna turistička viza

Ukoliko želite da se zakažete venčanje ili da se venčate ili registrujete vanbračnu zajednicu, morate aplicirati za turističku bračnu vizu. Ova viza podrazumeva da ne nameravate da duže ostanete ili se nastanite u Velikoj Britaniji i izdaje se na 6 meseci.

Tranzitna turistička viza

Ovaj tip vize potreban je onima koji prolaze kroz Veliku Britaniju na putu ka nekoj drugoj destinaciji. Ova viza omogućava boravak u Velikoj Britaniji do 48 sati.

Apliciranje za vizu

Za turističku vizu se aplicira onlajn preko sajta imigracione službe Velike Britanije.

Biometrijski podaci

Nakon podnošenja aplikacije potrebno je dati biometrijske podatke. Oni se daju u najbližem Visa Application Centru. Tom prilikom se utvrđuje identitet podnosioca aplikacije i daju se na uvid dokumenta koja prate aplikaciju. VAC centar može da zadrži pasoš i dokumenta dok se aplikacija procesuira.

VAC u Beogradu se nalazi na adresi Omladinskih brigada 88a (Airport city).

Vreme procesiranja aplikacije za vizu

Kada se podnese aplikacija, utvrdi identitet aplikanta i uzmu biometrijski podaci potrebno je oko tri nedelje da se donese odluka o ishodu aplikacije.

Ukoliko je potrebno, aplikantima je dostupna opcija za brže procesiranje. Ova usluga se doplaćuje i omogućava da se aplikacija prioritetno procesira. U ovom slučaju se ishod vize dobija za 5 dana ili čak za 1 dan ako se zatraži super prioritetno procesiranje.

Taksa za obradu aplikacije

Taksa za obradu aplikacije za standardnu turističku vizu sa maksimalnim periodom boravka od 6 meseci iznosi 115 funti.

Ako idete iz medicinskih razloga, period boravka može biti do 11 meseci, a taksa u ovom slučaju iznosi 200 funti. Svaki put kada produžavate vizu za 6 meseci, placate taksu od 1000 funti.

Iznos od 200 funti treba da izdvojite ako je svrha putovanja akademske prirode, a ako produžavate vizu za još 6 meseci, plaćatate pri tome taksu od 1000 funti.

Taksa za Long-term Standard Visitor vizu se kreće od 432 do 963 funti, u zavisnosti za koji se period važenja vize odlučite.

Za obradu zahteva za tranzitnu vizu plaća se taksa od 64 funte.

Prioritetno procesiranje se doplaćuje 500 funti, a super prioritetno procesiranje 1000 funti.

Obaveze i ograničenja vlasnika standardne turističke vize

  • Morate poštovati sve zakone i propise koji su na snazi u Velikoj Britaniji.
  • Ne smete da radite.
  • Ne smete da studirate ili se obučavate za programe koji traju duže od 6 meseci.

* Future Option je konsultantska agencija koja pruža stručnu pomoć prilikom apliciranja za privremene vize koje vam omogućavaju posetu i studiranje, kao i za vereničke i partner vize koje vam omogućavaju stalni boravak.
* Informacije na sajtu, vezane za posao ili migraciju u inostranstvo su samo informativnog karaktera.

Odricanje od odgovornosti: Future Option se ne bavi posredovanjem u pronalazenju posla u inostranstvu. Future Option nije agent za zapošljavanje ili pružalac usluga za regrutovanje kadrova. Future Option ne nudi konsultantske usluge za poslove u inostranstvu.

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00