ElenaSimic.net

Studiranje u Italiji

Studiranje u Italiji


Italija je zbog akademske izvrsnosti i povoljnih školarina jedna od veoma popularnih destinacija za studiranje u Evropi. U Italiji se nalazi preko 250 institucija visokog obrazovanja za koje se odluči preko 100.000 međunarodnih studenata svake godine. Pored vrhunskih mogućnosti obrazovanja, Italija je atraktivna studentima i zbog povoljnih studija, odnosno brojnih stipendija, kao i mogućnosti rada i sticanja vrednog iskustva tokom studiranja. Pored toga, kao država nudi neverovatna kulturna i istorijska bogatstva, impresivnu prirodu, poznatu gastronomiju i mediteransko gostoprimstvo koje pruža jedinstveno iskustvo studiranja.

Opcije studiranja u Italiji

Postoje različite opcije studiranja u Italiji:

 • Kurs italijanskog jezika
 • Osnovne akademske studije
 • Master studije
 • Specijalizovane master studije
 • Integrisane studije
 • Doktorske studije

Uslovi za upis

Da bi se studenti upisali na program u Italiji potrebno je da ispune uslove upisa koji su predviđeni za željeni program. Obrazovne institucije određuju uslove za upis i oni variraju od programa do programa i od nivoa studija, međutim 2 glavna uslova su:

 • Akademski uslov – Akademski uslov znači da student mora imati minimalni propisani nivo obrazovanja koji je potreban za upis na studije. Minimum obrazovanja za upis na osnovne studije je završena srednja škola, za master studije, potrebno je završiti osnovne akademske studije, dok je za upis na doktorske studije potrebno imati završen master program. Za upis na pojedine programe i institucije bitan je i uspeh na prethodnim studijama i studenti se rangiraju po tom osnovu.
 • Znanje jezika – Italija nudi programe koji se izvode na italijanskom i engleskom jeziku. Studenti moraju dokazati da imaju dovoljan nivo znanja jezika kako bi mogli bez problema da prate nastavu. Znanje jezika se dokazuje polaganjem međunarodno priznatog testa jezika, za italijanski jezik to su CILS i CELI testovi italijanskog kurturnog centra, dok se za engleski jezik prihvataju brojni testovi poput IELTS, TOEFL, Cambridge testovi, PTE itd. Ocena koja se traži može varirati od institucije, oblasti studiranja, nivoa studija i samih programa.

Pored ovih uslova neke oblasti studija zahtevaju da student ima predznanje iz te oblasti, dok za neke umetničke programe student mora dokazati da ima sklonosti i talenta koji je potreban za uspešno pohađanje programa. Za upis doktorskih studija, neki univerziteti zahtevaju da student već ima pripremljen predlog teme istraživanja.

Procedura

Proces upisa se sastoji od 3 faze:

1. Savetovanje i planiranje

Kada student odluči da želi da upiše studije u inostrantsvu, pre svega treba dobro da se informiše oko uslova upisa i vize, zatim procedure, kao i prava i obaveza koje ima kao međunarodni student. Potrebno je da istraži opcije i da donese odluku koja mu institucija i program odgovaraju. Za uspešan nastavak procedure neophodno je da dobro isplanira ceo proces, da napravi vremenski plan i da se detaljno posveti svim koracima kako bi uspešno i efikasno prošao kroz ceo proces.

2. Upis

Za uspešan upis na program, treba proveriti koji su propisani rokovi i koja je neophodna dokumentacija. U zavisnosti od institucije, upis može da se šalje direktno školi online i da se na taj način podnesu dokumenta ili posredstvom ambasade Italije u kojoj se podnosi predupis. Nakon dobijanja ishoda aplikacije, studenti koji su primljeni na program plaćaju depozit kako bi osigurali svoje mesto i dobili potvrdu da su upisani na program.

3. Pripremanje aplikacije i apliciranje za vizu

Po završetku upisa, studenti treba da se posvete pripremi i podnošenju aplikacije za vizu. Ovaj proces zahteva posevećenost, pažnju i uložen trud, kako bi se proces završio pozitivno. Student treba dobro da se upozna sa uslovima, načinom apliciranja i načinom na koji teče procedura kako bi mogao sve da isplanira i da na vreme završi sa procedurom.

Početak studija i rokovi za prijave

Školska godina u Italiji počinje u septembru ili oktobru u zavisnosti od obrazovne institucije i to je glavni upisni rok na svim institucijama. Neke škole nude početak studija i u februaru kada počinje drugi semestar, međutim tada je ponuda programa ograničena. Na privatnom obrazovnih institucijama može da se nađu programi koji počinju u julu.

Upis na studijski program treba odraditi što pre, kako bi studenti imali dovoljno vremena da se posvete pripremi i podnošenju aplikacije za vizu i kako bi dali dovoljno vremena ambasadi da procesira njihovu aplikaciju i stigli na vreme u Italiju.

Studenti koji dolaze iz EU mogu da apliciraju za upis direktno na obrazovnih institucijama, dok se upis na državne institucije za državljane trećih zemalja vrši posredstvom diplomatske misije Italije u zemlji iz koje dolaze. Upis za jesenji upisni rok se obično podnosi od februara do jula, a od jula se podnosi zahtev za vizu.

Stipendije za studije u Italiji

Italija kao studentska destinacija je poznata po brojnim stipendijama koje se nude mađunarodnim studentima i mogu značajno olakšati sveukupne troškove studenata. Postoje različite opcije stipendiranja, kao što su stipendije obrazovnih institucija, stipendije koje dodeljuje Vlada Italije, kao i regionalne stipendije koje su najrasprostranjenije i najpoznatije.

Stipendije obrazovnih institucija variraju od škole do škole i mahom se dobijaju na osnovu uspeha na prethodnim studijama. Mogu u potpunosti osloboditi studente školarine ili parcijalno, a mogu biti i u vidu finansijskih sredstava koje studenti dobijaju. Stipendije nekih obrazovnih institucija mogu kombinovati ove opcije, a negde u okvir stipendije spada i smeštaj studenta tokom studija.

Stipendija koju dodeljuje Vlada Italije se uglavnom nudi za programe na italijanskom jeziku. Ova stipendija obuhvata novčana sredstva za troškove života i troškove zdravstvenog osiguranja, a na nekim institucijama može obuhvatiti i oslobađanje školarine.

Regionalne stipendije pomognu najvećem broju studenata, njih dodeljuju regioni i studenti se rangiraju na osnovu primanja i imovinskog stanja porodice. Iznos stipendije varira od regiona do regiona i finansijskog stanja porodice studenta. Pored novčanih sredstava, stipendija može uključiti i smeštaj, osiguranje i puno ili parcijalno oslobađanje od školarine.

Studentska viza za Italiju

Studenti koji žele da studiraju u Italiji duže, a dolaze iz drugih zemalja članica Evropske unije, Švajcarske ili država članica Evropske ekonomske zone mogu da studiraju bez studentske vize. Studentska viza je potrebna studentima koji dolaze iz trećih zemalja i žele da upišu program koji traje duže od 3 meseca. Svi studenti koji borave duže od 3 meseca moraju prijaviti svoj boravak u Italiji i moraju dobiti boravišnu dozvolu koja ima daje pravo na legalan boravak tokom trajanja studija.

Da bi dobili studentsku vizu, studenti pre svega treba da se upišu na studije, a zatim da dokažu da imaju dovoljno finansijskih sredstava kako bi pokrili troškove studija i boravka u Italiji. Studenti mogu imati sponzore koji će prikazati dovoljno sredstava za njih ili mogu dokazati da su dobitnici stipendije za studiranje u Italiji. Aplikacija za studentsku vizu se podnosi lično u diplomatskoj misiji Italije u državi iz koje student dolazi. Zahtev za izdavanje boravišne dozvole se podnosi po dolasku u Italiju u lokalnoj pošti ili policijskoj stanici, a neke škole nude mogućnost da se aplikacija podnese posredstvom njih.

Mogućnost rada

Svi međunarodni studenti koji dođu na studije u Italij imaju pravo da rade tokom i nakon završenih studija i na taj način olakšaju sebi troškove života i steknu vredno iskustvo i konekcije koje im mogu mnogo značiti za dalju karijeru. Uslovi rada i ograničenja zavise od toga odakle studenti dolaze.

Rad u toku studiranja

Tokom trajanja programa svi međunarodni studenti imaju pravo da rade pola radnog vremena, odnosno 20 sati nedeljno. Studenti koji dolaze iz drugih država članica Evropske unije, Evropske ekonomske zone ili Švajcarske mogu tokom raspusta i praznika da rade i duže, dok studenti iz trećih zemalja moraju poštovati ograničenje od 20 sati nedeljno. Još jedan uslov koji imaju državljani trećih zemalja je to što moraju imati radnu dozvolu kako bi uopšte mogli da se zaposle u Italiji. Radna dozvola se dobija ukoliko imaju ugovor o zaposlenju sa nekom kompanijom u Italiji. Rad tokom studija donosi pre svega vredna iskustva, mogućnost da se unaprede veštine i radne navike, omogućava da se bolje upozna industrija i tržište rada i može doneti poznanstva uz koja kasnije mogu osigurati ostanak u Italiji.

Rad nakon završenih studija

Studenti koji završe studije u Italiji imaju mogućnost da ostanu u državi i pronađu posao koji će im omogućiti duži boravak. Studenti koji dolazi iz EU, EEZ i Švajcarske mogu bez problema da ostanu i rade kao i u drugim državama članicama Evropske unije. Studenti trećih zemalja imaju mogućnost da produže boravišnu dozvolu na period do godinu dana, kako bi mogli da pronađu stalni posao i na osnovu toga regulišu svoj status u Italiji. Studenti koji pronađu posao treba da apliciraju za novu boravišnu dozvolu na osnovu posla i na taj način da legalno borave i rade u Italiji.

Prednosti studiranja u Italiji

 • Sistem obrazovanja visokog kvaliteta, cenjeni univerziteti, studijski programi iz svih oblasti i diplome koje su priznate i poštovane širom sveta
 • U Italiji se svi studijski programi nude na italijanskom jeziku, međutim sve više raste broj programa koji se nude i na engleskom jeziku
 • Školarine u Italiji su generalno povoljnije kada se uporede sa drugim popularnim destinacijama, a studentima se nude i različiti tipovi stipendija kojima mogu olakšati troškove studiranja
 • Međunarodni studenti generalno imaju pravo da rade tokom studija, studenti iz EU mogu da rade bez ograničenja, dok je državljanima trećih zemalja rad ograničen na 20 sati nedeljno
 • Italija kao popularna mediteranska destinacija nudi jedinstveno multinacionalno okruženje, mogućnost upoznavanja različitih kultura, kao i poznatog italijanskog načina života
 • Italija sa svojom prirodom, kulturnim i istorijskim lokalitetima, popularnim sportskim manifestacijama i društvenim događajima, nudi uzbudljivo i inspirativno okruženje za studiranje

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00