ElenaSimic.net

Smeštaj za studente u Americi

Smeštaj za studente u Americi


Odluka da studirate u Americi iziskuje dosta vremena, planiranja i donošenje velikih i važnih odluka. Nakon pronalaska programa i institucije i kada su procedure upisa i apliciranja za vizu gotove, vreme je za još jednu bitnu odluku, a to je smeštaj tokom studija.

Studiranje u SAD-u nudi studentima nekoliko opcija za smeštaj sve u zavisnosti od potreba, budžeta i preferencija. Međunarodni studenti u SAD-u generalno imaju izbor da li žele da žive u okviru kampusa ili van.

Smeštaj u okviru kampusa

Studenti domovi

Jedna od opcija koje su na raspolaganju međunarodnim studentima je život u domu u okviru kampusa univerziteta. Smeštaj u studentskom domu podrazumeva da sobu delite sa još jednom do dve osobe, muška i ženska kupatila i zajedničke prostorije. Ova opcija je najpopularnija među brucošima jer im omogućava da lakše upoznaju ljude i prilagode se u novoj sredini. U domu nikada niste sami i nikada nije dosadno, uvek su neka dešavanja u toku i ovo je najbolji način da se u potpunosti doživi studentski život u Americi.

Ova opcija je najlakša, jer nema brige oko istraživanja koji deo grada Vam najviše odgovara, obilaženja nekretnina, pronalaska cimera i slično. Prednost ove opcije je što se nalazite u centru dešavanja, škola Vam je blizu, kafeterija kao i mesta za druženje, tako da postoji značajna ušteda na prevozu. Pored toga, život u okviru kampusa vas oslobađa odvojenih troškova za račune kao što su struja, voda i grejanje. Neki domovi imaju prostor za pripremanje hrane, dok kod većine postoje odvojene studentske kafeterije i studentima se nude povoljni paketi koji podrazumevaju obroke u kafeteriji.

Organizovanje i rezervacija smeštaja u okviru kampusa uglavnom ide direktno preko univerziteta. Sve informacije o opcijama i mogućnostima za život u okviru kampusa se dobijaju u orijentacionom paketu koji škole šalju po završetku upisa, ali ih je moguće naći i na internet stranama univerziteta što omugućava da unapred steknete sliku i odlučite da li vam ova opcija odgovara. Cene smeštaja u domu značajno variraju u zavisnosti od mesta, obrazovne institucije i da li je uključen trošak obroka. Mesečni trošak za život u olviru kampusa se kreće od 450 do 1800 USD.

Smeštaj van kampusa

Iznajmljivanje nekretnine

Iznajmljivanje stana ili kuće je opcija za koju se češće odlučuju stariji studenti i studenti čije se škole nalaze u gradovima, gde je ponuda stanova veća u odnosu na manja mesta. Iznajmljivanje nekretnine ima svoje prednosti u odnosu na ostale opcije, a najveća od njih je privatnost i mir. U odnosu na druge opcije, prilikom iznajmljivanja nekretnine ste slobodniji u izboru cimera i imate više slobode i mogućnosti da životni prostor prilagodite sebi i svojim potrebama.

Istraživanje

Da biste pronašli stan koji vam odgovara potrebno je pre svega da znate određene stvari, kao što su koji deo grada bi vam najviše odgovarao, da li ćete imati cimere i koliko, koji su troškovi iznajmljivanja, računa i slično. Najbolja strategija je da na vreme istražite grad u kome ćete živeti i ponudu nekretnina. Da biste saznali informacije iz prve ruke iskoristite društvene mreže, mnogi univerziteti imaju grupe koje okupljaju studente od kojih možete mnogo da naučite.

Pronalazak nekretnine

Da bi ste pronašli odgovarajuću nekretninu najbolje je da kontaktirate lokalne agencije za iznajmljivanje, oglase, lokalne novine i sajtove za pronalazak nekretnina. Neki univerziteti organizuju i sajmove na kojma studenti mogu da upoznaju potencijalne stanodavce i agente za iznajmljivanje, a takođe postoje i službe u okviru škole koje vam mogu biti od pomoći prilikom organizovanja smeštaja ili pronalaska cimera. Međutim preporučljivo je da se sa istraživanjem nekretnina krene dosta ranije, kako biste imali prednost u odnosu na druge studente.

Studenti uglavnom nisu u mogućnosti da iznajme nekretninu pre nego što stignu i SAD, pa je najčešće neophodno da se pronađe privremeni smeštaj (Airbnb, Booking) dok se procedura iznajmljivanja ne završi.

Procedura

Prilikom iznajmljivanja nekretnine treba imati u vidu da su stanodavci vrlo obazrivi po pitanju kome izdaju smeštaj, što može dovesti do toga da budu i vrlo zahtevni. Pre svega potrebno je da potvrde vaš identitet, s toga treba da imate spreman pasoš ili drugi lični dokument. Pored toga bitna stavka je vaša finansijska sposobnost, odnosno potrebno je da dokažete da ste u mogućnosti da izvršavate obaveze po pitanju plaćanja kirije. Za dokazivanje će vam biti potrebni dokazi o primanjima i izvodi iz banke za minimum 3 meseca. Ono što treba imati na umu prilikom iznajmljivanja nekretnine u SAD-u je da je neophodno platiti depozit u iznosu od 1-2 mesečne kirije, koje vam se na kraju vraćaju ukoliko nije došlo do oštećenja imovine. Pored finansija, preporučljivo je da pripremite i preporuke, profesora, poslodavaca i prethodnih stanodavaca koji svedoče o vašem karakteru i dokazuju da ste odgovorna i pouzdana osoba.

Potpisivanje ugovora o iznajmljivanju

Kada pronađete odgovarajuću nekretninu, pronađete cimere i prođete proveru stanodavca, sledeći korak je potpisivanje ugovora i useljenje. Prilikom potpisivanja ugovora treba biti pažljiv i pre svega informisan o pravima i obavezama koje kao stanar imate, a koje se razlikuju od države do države. Dobro je znati da neke škole nude pomoć studentima u ovom delu procedure, tako što pogledaju i provere ugovor pre nego što ga potpišete i razjasne studentu sve nejasnoće koje mogu da se pojave.

Ono što treba imati na umu ukoliko se odlučite za ovu opciju je da računi poput struje, grejanja, vode, interneta uglavnom nisu uračunati u mesečnu kiriju. Takođe, treba imati u vidu i da nekretnine uglavnom nisu u potpunosti opremljene, pa je potrebno razmišljati i o nameštaju koji je neophodan za život. Među studentima je popularna opcija iznajmljivanja nameštaja, što je povoljnija i smislenija opcija uzimajući u vidu da je smeštaj privremenog karaktera.

Cene iznajmljivanja nekretnina značajno variraju od lokacije, da li se radi o manjem mestu ili nekoj metropoli, kao i koji deo grada je u pitanju. Cene stanova za dve osobe bez uključenih troškova računa se kreću od 700 do 3000 USD na mesečnom nivou.

Stanovanje u porodici (Homestay)

Za opciju stanovanja sa američkom porodicom se najčešće odlučuju mlađi studenti. Ova opcija podrazumeva da student živi u okviru porodice u neposrednoj blizini škole i kampusa, ima svoju sobu i uglavnom je obezbeđena hrana.

Prednost ove opcije je mogućnost da se oseti američka kultura i način života američke porodice iz prve ruke, a pored toga studentski život ćete provesti u porodičnoj atmosferi što može biti primamljivo studentima kojima teže pada rastanak od porodice. Neki studenti koriste ovu opciju i kao privremeni smeštaj dok ne pronađu dugoročnije rešenje ili se ne usele u studentski dom.

Pojedine škole nude pomoć tako što Vam pomognu da uđete u određeni Homestay program, dok za neke škole morate sami da se organizujete. Troškovi života u okviru porodice variraju od lokacije do lokacije i kreću se od 750 do 850USD na mesečnom nivou.

Sajt na kome možete istražiti Homestay programe: https://www.homestaynetwork.com/

Privremeni smeštaj

Ukoliko je vaš plan da iznajmite nekretninu, po dolasku u SAD biće potrebno da organizujete privremeni smeštaj dok ne pronađete odgovarajući stan i dok se ne završi cela procedura u vezi iznajmljivanja. Privremeni smeštaj vam je potreban i ukoliko stignete ranije u SAD, pre nego što možete da se uselite u dom u okviru kampusa.

Najčešće opcije privremenog smeštaja su iznajmljivanje sobe ili stana preko platformi kao što su Airbnb i Booking ili smeštaj u hostelu. U SAD-u su popularni hosteli za mlade koji su povoljni i podsećaju na studentske domove. Cene noćenja se kreću od 25 – 40 USD.

Privremeni smeštaj od nekoliko nedelja može biti dobra prilika da bliže istražite i upoznate delove grada u kojima planirate da živite, da upoznate okolinu, da naučite više o javnom prevozu, ali i da upoznate nove ljude koji se nalaze u istoj situaciji kao i vi, pa možda baš tu upoznate buduće cimere.

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00