ElenaSimic.net

Najpoznatiji i najposećeniji nacionalni parkovi u Americi

Najpoznatiji i najposećeniji nacionalni parkovi u Americi


Sjedinjene Američke Države predstavljaju državu neverovatnih prirodnih bogatstava i prirodnih lepota.

Na teritoriji SAD-a se trenutno nalazi 61 nacionalni park koji svake godine privuku desetine miliona posetilaca u želji da vide i osete ove znamenitosti. Nacionalni parkovi predstavljaju izvanredne predele prirode, nude nesvakidašnje i jedinstvene ekosisteme ili nude mogućnosti za raznovrsne aktivnosti.

Neki od najpopularnijih i najposećenijih nacionalnih parkova SAD-a su:

Great Smoky Mountains

Smoky-Mountains

Great Smoky planine su naposećeniji nacionalni park u Americi i jedan od mnogih koji su uvršteni na UNESCO-vu listu svetske prirodne baštine.

Nalaze se na granici država Tenesi i Severne Karoline i poznate su po neverovatnim prizorima, bujnim šumama, vodopadima, životinjskom svetu i ostacima indijanske kulture Apalača.

Grand Canyon

Grand-Canyon

Veliki kanjon je jedna od najpoznatijih znamenitosti prirode na svetu i nalazi se u američkoj državi Arizoni.

Kanjon reke Kolorado je dugačak preko 500km i dubok je oko 1,5 km što čini posetu ovom mestu neverovatnim i jedinstvenim iskustvom.

Tokom posete ovom nacionalnom parku možete ploviti rekom, prošetati uvalom ili uživati u neverovatnom prizoru sa neke od platformi koje se nalaze na vrhu kanjona.

Yosemite Park

Yosemite

Park Josemiti se nalazi se u sklopu Sijera Nevada planina i predstavlja prvi i jadan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Kaliforniji.

Park je veoma poznat po svojim granitnim liticama, džinovskim sekvojama, obiljem vodopada i neverovatnm divljinom.

Josemiti je treći najstariji nacionalni park SAD-a i nalazi se na UNSCO-voj listi svetske baštine. Neverovatni prizori prirode nastali usled delovanja glečera godišnje privuku preko 4 miliona posetilaca.

Yellowstone

Yellowstone

Yellowstone je najstariji nacionalni park na svetu, a mnogi ga smatraju i najunikatnijim parkom. Nalazi se u američkoj državi Vajoming, povrh najvećeg super vulkana na kontinentu, usled kojeg je formiran jedinstveni ekosistem jezera, kanjona, planina i hiljade gejzira i termalnih izvora.

Ovaj park predstavlja najveći skup gejzira na svetu, na ovom predelu se nalazi 60% svih gejzira, a najpoznatiji je Old Faithful koji eruptira na sat i po i dostiže visinu preko 40 metara. Pored vulkanskih pejzaža poznat je i po neverovatnom životinjskom svetu, park predstavlja dom za vukove, bizone, antilope, losove, grizlije...

Zion

Zion

Nacionalni park Zion je relativno manji nacionalni park i nalazi se u državi Juta.

Najimpresivniji deo parka je Zion kanjon dugačak 24km, koji obiluje crvenim i belim sedimentnim stenama koje stvaraju neverovatne pejzaže. Posebno su impresivne masivne litice od šarenolikih stena, uski kanjonski prolazi, kao i mnoštvo jedinstvenih vrsta biljaka i životinja.

Rocky Mountains

Rocky-Mountains

Rocky planine su jedan od najpoznatijih planinskih venaca u SAD-u, nacionalni park Rocky Mountain se prostire u severnom delu države Kolorado. Park se sastoji od niza ogromnih planina i dubokih dolina, kao i nekoliko glečera.

Region je takođe poznat po raznovrsnom ekosistemu, biljnom i životinjskom svetu, i po osnivanju je proglašen za rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a. Park sadrži oko 150 jezera, potoke, močvarna područja, borove šume, alpske tundre itd. što ga čini neverovatnim bogatstvom prirode.

Ovo su samo neki od najpopularnijih nacionalnih parkova koje Amerika nudi, pored njih, postoji još niz planina, kanjona, jezera, glečera, pustinja, stenovitih formacija širom SAD-a, a takođe vredno je pomenuti i vulkane na Havajima, močvare na Floridi, fjordove na Aljasci i slične jedinstvene predele.

Izvor: Preko Bare

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00