ElenaSimic.net

Najbolji gradovi za posetu na istočnoj obali Amerike

Najbolji gradovi za posetu na istočnoj obali Amerike


Od neverovatnih gradova punih istorije i znamenitosti do prelepih predela i plaža, Istočna obala Sjedinjenih Američkih Država posetiocima nudi diverzitet mesta i atrakcija gde svako može da ispuni svoj dan aktivnostima, bez obzira na interesovanja.

Šta god da Vam padne na pamet - skijanje, posete muzejima, šoping, nacionalni parkovi, planinarenje ili plaže, možete pronaći u okviru ovog dela Amerike.

Jasno je da je nemoguće obići sva moguća mesta i zaći u svaki ćošak Istočne obale, ali ipak postoje neki gradovi i njihove atrakcije koje će doprineti Vašem iskustvu u Americi i obeležiti Vašu posetu. Izdvojićemo neka mesta koja svako treba da stavi na listu destinacija.

Portland, Mejn

Portland je šarmantni gradić koji je čak u 17. veku postao velika ribarska i trgovačka luka. Imaćete osećaj kao da ste se vratili nazad u vreme dok prolazite pored građevina koje vuku poreklo još iz 19. veka, ciglanih trotoara, starih knjižara i antikvarnica u okviru oblasti Old Port.

Portland Museum of Art i Victoria Mansion su samo neki od predivnih muzeja koji su veoma atraktivni za posetioce. Deo Crescent Beach State parka je prelepa plaža Crescent koja pored peščanih dina obiluje i kamenovitom obalom.

Njujork, Njujork

Kao jedan od najpoznatijih gradova na svetu, Njujork je prepun restorana, znamenitosti, poznatih ulica, parkova, ulične umetnosti itd. Jedna od najpoznatijih atrakcija ovog grada je svakako Kip Slobode.

Posetioci takođe treba da iskoriste priliku da prošetaju prelepim i poznatim ulicama, posete Central Park ili da svrate do Empire State Building oblakodera. Naravno, tu je i mnoštvo muzeja kao što su Metropolitan Museum of Art ili MOMA, a ljubitelji pozorišta mogu da odu i na mjuzikl na brodvejskim binama.

Boston, Masačusets

Bostonove kaldrmisane ulice, živopisni društveni život, prelepa luka i istorijske zgrade su samo neki od kvaliteta koji su ovaj grad doveli na ovu listu. Imate priliku da kroz stare ulice i nove galerije i muzeje upoznate grad, kao i veoma bitan deo istorije samih Sjedinjenih Država.

Pružajući se pored čak 16 istorijskih znamenitosti, Freedom Trail je obavezna staza kojom morate proći ako se nađete ovde. Ukoliko ste fanovi sporta, Fenway Park je sportski kompleks koji prosto morate videti, a Quincy Market ili Faneuil Hall Marketplace su bitni delovi grada koji svakome nude po nešto – od štandova predivne hrane do uličnih muzičara koji tu organizuju nastupe.

Filadelfija, Pensilvanija

Filadelfija je veoma značajna za istoriju Amerike. U ovom gradu je potpisana Deklaracija nezavisnosti, a sva istorija je ovekovečena u mnogim istorijskim zgradama kao što su Independence Hall i Liberty Bell.

Pored toga, Filadelfija, kao i ostali gradovi na listi, raspolaže raznim muzejima. Please Touch Museum je interaktivan muzej koji oduševljava mališane, a Philadelphia Museum of Art sadrži najveću kolekciju umetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

U kontrastu sa svim modernism zgradama postoje predeli zelenila kao što su Fairmount Park i Rittenhouse Square.

Vašington, Okrug Kolumbija

Vašington je, pored toga što je poznat kao glavni grad države, prepun spomenika, muzeja i komemoracija.

Ukoliko Vas zanima istorija, a pogotovo politička, ovo je pravo mesto za Vas i imaćete šta i da vidite. Samo jedna od najpoznatijih znamenitosti u ovom gradu je Bela kuća gde turisti imaju priliku da dobiju turu unutrašnjosti i nauče o istoriji zgrade, ali i o istoriji države.

National Air and Space Museum i National Museum of Natural History su samo neki od mnoštva muzejskih atrakcija koje privlače posetioce svih uzrasta. Deo Smitsonijana, odnosno prirodnjačkog muzeja, je i zoološki vrt koji se smatra jednim od najboljih u svetu.

Roanouk, Virdžinija

Ukoliko volite muzeje i slične atrakcije, ili možda preferirate da budete u prirodi, Roanouk Vam može pružiti oba. Pored znamenitosti, restorana i tržnih centara, Roanouk nudi dosta mogućnosti kad su u pitanju aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, ribarstva ili planinskog biciklizma.

Roanoke Star je konstrukcija visoka preko 26m koja stoji na vrhu planine Mill, na visini od preko 500m, a ukoliko Vam se ne planinari, svakako možete da iskoristite priliku da posetite reku Greenway i jezero Smith Mountain ili da se prošetate brojnim stazama.

Atlanta, Džordžija

Atlanta je glavni grad Džordžije koji je zbog svoje živahnosti, noćnog života i pamtljivih atrakcija jedan od omiljenih američkih gradova. Sadrži dosta američke istorije koju posetioci mogu da otkriju kroz razne muzeje i znamenitosti.

Botanička bašta u Atlanti i Centennial Olympic park su samo neke od prirodnih površina koje ljudi mogu iskoristiti za lagane šetnje ili piknike, a za mališani će sigurno uživati u zoološkom vrtu ili akvarijumu u Atlanti.

Atlanta History Center je prava atrakcija za ljubitelje istorije, dok je World of Coca Cola nezaboravno iskustvo gde posetioci imaju priliku da probaju preko šezdeset verzija ovog pića.

Orlando, Florida

Orlando je jedna od najposećenijih destinacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ne samo zato što imaju veoma povoljnu klimu tokom cele godine, već i zato što mogu da se pohvale zaista neverovatnim atrakcijama koje privlače velike brojeve turista svake godine.

Ne vredi pričati o Orlandu, a da se ne spomene Disney World koji se sastoji iz četiri zabavna parka, dva akva parka, 31 tematskog odmarališta/hotela, itd.

Mada je ova atrakcija najprivlačnija deci, i odrasli mogu tu da uživaju, ali, ako ovo ne spada u Vaša interesovanja, možete obići Universal Studios, Lake Eola Park ili Gatorland od još mnogo različitih stvari u ponudi.

Majami, Florida

Majami je definitivno jedno od, ako ne i najpoznatije mesto kad su u pitanju plaže. Pružaju se na preko 32km celokupne Atlanske obale, a najpoznatija je Miami beach. Ovo je zapravo ostrvski grad kojeg mostovi dele od samog Majamija.

Pored peščanih plaža, ovaj grad je takođe poznat po živahnim mestima za zabavu i prominentno turističkim delom koji se zove South Beach, gde možete naći istorijske i turističke atrakcije. Jedna od njih je Art Deco Historic District, puna netipične arhitekture, restorana kraj plaže i tržnih centara. Često spominjana atrakcija kad je u pitanju Majami je i Everglades National Park.

Prosto je nemoguće obići svaku znamenitost nekog grada, a tek je nemoguće obići sve poznatije gradove ovako velike i raznovrsne države. Ipak, postoje neka mesta koja poseduju toliko kvaliteta da su prosto obavezne destinacije za posete Americi.

Od muzeja i istorijskih građevina do nacionalnih parkova, planina i plaža, Istočna obala svakom posetiocu nudi neverovatnu raznovrsnost i veliki izbor kad je u pitanju provođenje slobodnog vremena i upoznavanje ove države.

Izvor: Preko Bare

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00