ElenaSimic.net

Troškovi života u Velikoj Britaniji

Troškovi života u Velikoj Britaniji


Svaki student koji planira da studira u inostranstvu treba da bude svestan troškova koje studije i boravak u izabranom mestu nosi. Troškovi života tokom studija su pored školarina najveći trošak koji treba da se na vreme isplanira i pripremi. Velika Britanija je najpopularnija studentska destinacija u Evropi i njeni gradovi privlače veliki broj studenata.

Troškovi života u Velikoj Britaniji značajno variraju od lokacije, gradovi na jugu države su znatno skuplji od severnijih gradova, život u Sevrenoj Irskoj je jeftiniji od života u Škotskoj i Engleskoj, a London je najskuplji grad za život na svetu.

Smeštaj

Za studente koji se odluče na studije u Velikoj Britaniji, smeštaj tokom studija predstavlja jednu od najbitnijih stavki koju treba da organizuju, a pored toga je i najveći mesečni trošak koji treba finansijski da pokriju. Trošak studentskog smeštaja u Velikoj Britaniji najviše zavisi od 2 stavke, od vrste smeštaja i od grada. Pored toga i lokacija, veličina i opremljenost smeštaja značajno utiču na cenu.

Prosečni mesečni trošak u Velikoj Britaniji za smeštaj studenata u studentskim domovima se kreće od 400 do 880 GBP. Najskuplji je smeštaj u Londonu, dok studenti u Severnoj Irskoj imaju najmanji trošak smeštaja u studentskim domovima i rezidencijama.

Što se tiče privatnog smeštaja mesečni trošak se širom Velike Britanije kreće od 600 do 2.000 GBP za jednosoban stan. U Londonu se jednosobni stanovi kreću od 1.200 do 2.000 GBP u zavisnosti od lokacije nekretnine. U Edinburgu se cene privatnog smeštaja kreću od 650 do 900 GBP mesečno za manji studio apartman. U Birmingemu se cene jednosobnih stanova kreću od 650 do 1.000 GBP, dok u Mančesteru, kao i u Glazgovu od 600 do 800 GBP.

Hrana

Mesečni trošak koji odlazi na ishranu dosta zavisi od navika u ishrani koje student ima. Studenti će najmanji trošak ishrane imati ukoliko kupuju namirnice i sami pripremaju hranu. Mesečni trošak kupovine namirnica u zavisnosti od lokacije i preferencija studenta se kreće od 150 do 200 GBP. Cene osnovnih namirnica su u proseku 0.71 GBP za veknu hleba, 1 GBP za litar mleka, isto toliko košta i 1.5 litar mineralne vode. Kilogram pirinča košta isto koliko i 6 jaja, što je oko 1.5 GBP, dok kilogram banana i krompira košta oko 1.30 GBP.

Kao i na drugim mestima, ishrana po restoranima je skuplja opcija. U proseku obrok u pabu kosta između 8 i 12 GBP, dok su obroci u restoranima od 10 do 25 GBP. Big Mac u Velikoj Britaniji košta 3.39 GBP, a ceo obrok u restoranu brze hrane oko 6 GBP. Po pitanju pića u restoranima ili pabovima, kapućino je oko 3 GBP, velika čaša piva bi iznosila 3.67 GBP, a čaša vina oko 4 GBP.

Prevoz

Prosečan mesečni trošak za prevoz u Velikoj Britaniji iznosi od 45 do 140 GBP u zavisnosti od grada. Cene karata u jednom pravcu se uglavnom kreću oko 1.50 do 2.50 GBP, međutim studentima koji svakodnevno koriste javni prevoz se pre preporučuju mesečne karte za prevoz koje uglavnom objedinjuju autobuse, vozove, tramvaje i metro.
Svi gradovi u Velikoj Britaniji imaju dobre ponude sniženih mesečnih propusnica za studente.

U Londonu mesečna karta za autobuse i tramvaje košta 80 GBP, dok je za studente 56 GBP. U Londonu se nudi takozvana Oyster kartica sa kojom studenti imaju 30 % sniženu cenu prevoza i ona važi za London i okolinu. Mesečna karta za prevoz u Edinburgu iznosi 60 GBP, u Mančesteru iznosi oko 70 GBP, u Birmingemu oko 65 GBP, u Glazgovu 80 GBP.

Za železnički saobraćaj se nudi i Young Persons Railcard studentima od 16 do 25 i od 26 do 30 godina koja nudi 30% popusta. Studenti koji koriste lično vozilo će izdvojiti prosečno 1.16 GBP za litar benzina, dok je litar dizel goriva 1.18 GBP.

 

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00