ElenaSimic.net

Velike izmene u vezi studiranja i studentske vize za Australiju

  • Početna
  • /
  • Blog
  • /
  • Velike izmene u vezi studiranja i studentske vize za Australiju

Velike izmene u vezi studiranja i studentske vize za Australiju


U cilju borbe protiv pandemije virusa Covid-19, australijska vlada je krajem marta zatvorila svoje granice, što je značajno uticalo na obrazovni sektor i onemogućilo međunarodnim studentima da ostvare svoje planove i otputuju na studije u Australiju. Kako bi izašla u susret studentima i olakšala im ovu neizvesnu situaciju u kojoj su se našli, australijska vlada je uvela set promena koji se tiču regulisanja studiranja i studentske vize.

Koje mere je uvela australijska vlada?

  • Imigraciona služba Australije će nastaviti sa procesiranjem i donošenjem ishoda aplikacija za studentsku vizu koje su podneti van Australije. Studenti kojima studentska viza bude odobrena, biće spremni da u trenutku kada se granice Australije otvore za međunarodne studente, otputuju u Australiju.
  • Međunarodni studenti čija je viza odobrena, a čije studije usled pandemije traju duže od perioda važenja vize, zbog mogućeg pomeranja početka studija, moći će da podnesu zahtev za produženje studentske vize bez naplate takse za obradu ove aplikacije.
  • Još jedna velika promena se tiče i ispunjavanja uslova za Post Study Work vizu koja omogućava studentima da ostanu određeni period nakon završenih studija visokog obrazovanja (Bachelor, Master i PhD) i rade puno radno vreme u Australiji. Jedan od glavnih uslova ove vize je da student u Australiji na kampusu studira određeni vremenski period. Kako bi se izašlo u susret studentima koji nisu u mogućnosti da otputuju u Australiju, vlada je donela odluku da se studentima koji imaju studentsku vizu i započele su studije online van Australije, računa ovaj period studija u ukupni zbir, kako bi ispunili uslov za apliciranje za ovu vizu.
  • Studenti koji su završili studije će moći da apliciraju za Post Study Work vizu van Australije ukoliko nisu u mogućnosti da se vrate u Australiju usled mera koje su uvedene sa ciljem suzbijanja pandemije.
  • Studenti koji treba da ispune uslov znanja engleskog jezika i dostave rezultate međunarodno priznatog testa engleskog će dobiti dodatno vreme za to, s obzirom da je i polaganje testova engleskog bilo onemogućeno usled širenja pandemije.

Predložene mere imaju za cilj da pomognu studentima koji nisu bili u mogućnosti da otputuju u Australiju, ali i onima koji su već u Australiji, da lakše prebrode ovaj neizvesni period, kako bi iz celokupnog iskustva studiranja izvukli maksimum. Uz nove izmene, studenti Bachelor, Master i PhD studija mogu da započnu svoje studije online van Australije i da ostvare sva prava koja im donose ove studije u vidu mogućnosti ostanka u Australiji. Osim ove prednosti, započinjanje studija online omogućava studentima da započnu studije onda kada su to prvobitno planirali, bez dodatnog pomeranja početka studija. Takođe studenti koji od svoje kuće započnu studije online, mogu značajno da uštede na troškovima života u Australiji, što je značajna finansijska olakšica, naročito za studente koji bi sami organizovali svoj smeštaj u Australiji. Preduzete mere će omogućiti međunarodnim studentima da se pripreme za studije u Australiji, apliciraju za vizu i spremno dočekaju otvaranje granica i mogućnost da otputuju na studije u Australiji.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00