ElenaSimic.net

Stipendije za studije u Australiji 2021/2022

Stipendije za studije u Australiji 2021/2022


Međunarodni studenti koji se odluče za upis osnovnih i postdiplomskih studija u Australiji, pred sobom imaju veliki izbor institucija i kvalitetnih programa. Za programe visokog obrazovanja, univerziteti generalno nude parcijalne stipendije, kojima pomažu međunarodnim studentima i olakšavaju im troškove studiranja.

Iznos školarina i uslovi za njihovo dobijanje određuju same škole, ali generalno parcijalne stipendije oslobađaju studente od 15 do 30% školarine. Neke institucije nude regionalne stipendije, neke nude stipendije za konkretne oblasti studiranja, dok se za neke stipendije studenti razmatraju na osnovu uspeha sa prethodnog stepena obrazovanja.

Neke od popularnih obrazovnih institucija širom Australije koje nude atraktivne stipendije su:

Macquarie University

Macquarie- University-Australia

Prestižni Macquarie univerzitet, koji se nalazi u Sidneju nudi odličnu stipendiju za studente iz Evrope, koji u toku 2021. i 2022. godine započnu osnovne ili master studije. Stipendija iznosi 10.000 australijskih dolara po godini studija, što može doneti značajnu uštedu na troškovima studiranja. Uslovi za dobijanje stipendije su da student dolazi iz Evrope i da ispunjava uslove za upis na studijski program koji počinje ove ili sledeće godine.

Univerzitet nudi preko 500 studijskih programa iz različitih oblasti studiranja poput inženjerstva, biznisa, obrazovanja, umetnosti, medija i komunikacija, informacionih tehnologija, prirodnih nauka i medicine, psihologije, bezbednosti, društvenih nauka, prava i slično.

University of Western Australia

University-of-Western-Australia

Univesity of Western Australia koji se nalazi u Pertu je visoko cenjen i jedan od osam najboljih australijskih univerziteta, a međunarodnim studentima koji upisuju osnovne i master studije nudi Global Excellence stipendiju, koja im može predstavljati značajnu finansijsku olakšicu tokom studija. Stipendija je namenjena uspešnim studentima i za njeno dobijanje se uzima u obzir uspeh studenata na prethodnim studijama. Iznos stipendije varira od proseka koji je student imao i za osnovne i master studije se kreće od 5.000 do 15.000 AUD na godišnjem nivou, dok će iznos stipendije za 2022. godinu biti od 5.000 do 12.000 AUD.

Studenti se razmatraju za stipendiju prilikom upisa na program i nije potrebno podnositi dodatnu prijavu. Bitno je napomenuti da se stipendija ne nudi za sve programe, i nisu sve države sveta pokrivene ovim programom, međutim studenti koji dolaze iz balkanskih zemalja jesu.

Univerzitet nudi oko 230 programa iz raznih studijskih oblasti kao što su biznis i trgovina, računarske nauke, pravo, arhitektura i dizajn, društvene nauke, muzika i lepe umetnosti, inženjerstvo, obrazovanje, medicniske nauke, psihologija, biologija i zaštita životne sredine, fizika i matematika itd.

Torrens University

Torrens-University-Australia

Univerzitet Torrens je atraktivna obrazovna institucija, koja ima kampuse na više lokacija u Australiji, uključujući Sidnej, Melburn, Brizbejn i Adelejd. Studije na Torrens-u su povoljne, a ovaj univerzitet nudi i odlične parcijalne stipendije za međunarodne studente koji upisuju osnovne i master studije.

Neke stipendije su regionalne i generalno se kreću od 15 do 30% u zavisnosti od oblasti studiranja. Na primer evropski studenti koji upisuju program iz biznisa, dizajna ili kreativnih tehnologija dobiće stipendiju u iznosu od 30%, dok će studenti iz Evrope koji upisuju program iz zdravstva, imati umanjenje školarine od 15%. Studenti koji upišu program iz ugostiteljstva, bez obzira odakle dolaze mogu dobiti stipendiju u iznosu do 30%, dok za studije u oblasti obrazovanja se stipendija odobrava do 20% od iznosa školarine na godišnjem nivou.

Za stipendije koji nudi Torrens se ne podnose odvojene aplikacije, već se za ponuđene stipendije razmatraju samim upisom na program. Dakle studenti koji su primljeni na program, automatski dobijaju i stipendiju.

Torrens nudi oko 300 popularnih studijskih programa iz biznisa, menadžmenta, ugostiteljstva, dizajna, zdravstva, obrazovanja, tehnologija itd.

Kaplan Business School

Kaplan-Business-School-Australia

Kaplan Business School je popularna škola biznisa koja ima kampuse u Sidneju, Melburnu, Brizbejnu i Pertu. Kaplan svake godine nudi parcijalne stipendije za svoje programe. Škola nudi i regionalne stipendije, što znači da studenti iz Evrope mogu imati koristi od jedne takve stipendije.

Studenti apliciraju za stipendiju u isto vreme kada šalju i upis i razmatraju se za stipendiju na osnovu dosadašnjih uspeha, angažovanja i motivacije. Iznos stipendije se razlikuje od programa do programa, na primer za upis u 2021. godini, umanjenje ukupne školarine za osnovne studije može biti oko 10.000 AUD, dok za master programe ukupno umanjenje u zavisnosti od programa varira od 7.000 do 9.000 AUD.

Kaplan nudi raznovrsne programe i razne specijalizacije iz oblasti biznisa, menadžmenta, preduzetništva ugostiteljstva itd.

Edith Cowan Univeristy

Edith-Cowan-University-Australia

Edith Cowan univerzitet je veoma cenjen univerzitet čiji se kampusi nalaze u Pertu. Ovaj univerzitet nudi međunarodnim studentima određene grupe zemalja, parcijalne stipendije za osnovne i master studije. Studenti Bachelor studija mogu dobiti umanjenje školarine u iznosu od 20% za ceo period studiranja, dok studenti master studije mogu dobiti umanjenje od 20% za prvu godinu studiranja na ECU. Za stipendiju se ne podnosi odvojena prijava, već se studenti razmatraju za stipendiju uz poslat upis na program.

ECU nudi i specijalnu stipendiju za studente koji započnu online studije do avgusta 2021. godine, usled nemogućnosti da kao studenti otputuju u Australiju da započnu program. Iznos ove stipendije je do 30 % umanjenja školarine za svaki semestar koji pohađaju online. Po odlasku u Australiju studenti koji su imali online stipendiju mogu dobiti neku od redovnih stipendija za međunarodne studente.

ECU nudi oko 250 programa iz oblasti umetnosti i društvenih nauka, biznisa, inženjerstva i tehnologija, obrazovanja, medicine i medicinske nege, prava itd.

Central Queensland Univeristy

Central-Queensland-University-Australia

Central Queensland University je jedan od najvećih univerziteta u Australiji koji ima kampuse u svakoj saveznoj državi, a kampusi se nalaze u većim centrima kao što su Sidnej, Melburn i Brizbejn, u regionalnim gradovima kao što su Pert i Adelejd, ali i u manjim regionalnim gradovima. CQU za međunarodne studente koji upisuju bilo koji program koji se nudi na univerzitetu, nudi parcijalnu stipendiju u iznosu od 25% koja pokriva ceo period studiranja. Za ovu stipendiju se aplicira u isto vreme kada se aplicira i za upis na program.

Postoje 2 tipa ove stipendije, ona koja je namenjena studentima koji upisuju program na kampusima u Sidneju, Melburnu i Brizbejnu i za dobijanje ove stipendije se u obzir uzima uspeh studenta na prethodnim studijama. Drugi tip stipendije je regionalna stipendija, koja je namenjena studentima koji upisuju studije u regionalnim kampusima i za njeno dobijanje nema rangiranja po dosadašnjem uspehu, već se automatski odobrava ukoliko je student primljen na program.

CQU nudi programe iz brojnih oblasti studiranja, kao što su zdravstvo i medicinska nega, biznis, mediji i komunikacije, umetnost, obrazovanje, inženjerstvo, informacioni sistemi, tehnologije, psihologija, pravo, socijalni rad, bezbednost, poljoprivreda i ekologija itd.

Griffith University

Griffith-University-Australia

Griffith univerzitet je cenjena institucija koja se nalazi u Kvinslendu i ima kampuse na više lokacija u Brizbejnu i Gold Koustu. Griffith za međunarodne studente koji upisuju osnovne i postdiplomske programe, ima tri vrste parcijalnih stipendija Academic Merit, Academic Excellence i Giffith Remarkable stipendija.

Za Academic Merit i Academic Excellence stipendije se ne podnosi odvojena prijava, već se svi studenti razmatraju za njihovo dobijanje. Glavni uslov za dobijanje ovih stipendija je uspeh na prethodnim studijama. Iznos ovih stipendija je 20% za Merit i 25% za Excellence stipendiju koje pokrivaju ceo period studiranja.

Treća vrsta stipendije je Griffith Remarkable stipendija koja pokriva 50 % školarine i za nju se aplicira odvojeno, ova stipendija je namenjena samo najboljim kandidatima.

Na Griffith univerzitetu se nudi oko 200 programa iz oblasti arhitekture, građevine, tehnologija, inženjerstva, biznisa, ekologije, medicine i stomatologije, obrazovanja, kriminologije i prava, društvenih nauka i jezika, umetnosti itd.

Upis preko Future Option agencije

Agent-Elena-Simic

Agencija Future Option je najveća i usko specijalizovana agencija za upis studenata na studije u Australiji. Osim navedenih univerziteta zvanični smo predstavnici preko 50 obrazovnih institucija iz Australije i posredujemo za upis na veliki broj univerziteta, državnih TAFE i privatnih koledža, kao i velikog broja škola engleskog jezika.

Imamo dugogodišnje iskustvo u pripremanju aplikacija za upis i visoku uspešnost u dobijanju studentskih viza. Osim toga, širom regiona smo organizovali veliki broj događaja, čiji je cilj promocija australijskog obrazovanja, i koji su bili podržani od strane lokalnih ambasada i konzulata Australije.

Negujemo individualani pristup i posvećenost kako bi svaki klijent dobio savet u skladu sa ličnom situacijom. Kako bismo mogli da vas savetujemo oko opcija koje bi vam najviše odgovarale, za početak je potrebno da popunite upitnik procene profila studenta na našem sajtu, kako bismo se upoznali sa vašim profilom i mogli adekvatno da vas savetujemo.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00