ElenaSimic.net

Škole i fakulteti u Australiji

Škole i fakulteti u Australiji


Australija kao jedna od najpopularnijih destinacija za međunarodne studente nudi razne opcije studija od kurseva engleskog jezika, preko stručnog obrazovanja do visokog obrazovanja poput osnovnih akademskih studija, graduate, master i doktorskih studija.

Obrazovni sistem Australije čini mreža raznovrsnih državnih i privatnih obrazovnih institucija koje nude različite opcije studiranja. Stroge kontrole kvaliteta i visoki standardi koje Australija postavlja u obrazovanju garantuju da ćete steći kvalitetno i priznato obrazovanje, za koju god opciju da se odlučite.

Univerziteti

Australija ima 43 univerziteta, većina univerziteta su državni univerziteti dok je privatnih svega pet. Većina univerziteta u Australiji ima kampuse u više gradova ili federalnih država.

Na univerzitetima se uglavnom nude programi visokog obrazovanja, poput osnovnih akademskih studija i postdiplomskih studija iz svih studijskih oblasti. Međutim pojedini univerziteti nude i niže stepene obrazovanja kao što su associate degree, diploma i advanced diploma, kao i kurseve engleskog jezika koji mogu biti prvi korak na putu ka akademskoj diplomi.

Većina australijskih univerziteta se rangira na Šangajskoj listi najboljih univerziteta na svetu, dok se 7 rangira u najboljih 100 univerziteta. Najbolje rangirani australijski univerzitet je Univerzitet u Melburnu i trenutno se nalazi na 41. mestu na svetu.

Australijski univerziteti pored vrhunskog obrazovanja koje nude u okviru svojih programa neguju i kulturu istraživanja i inovacija. Grupa 8 predstavlja grupu najboljih istraživačkih univerziteta u Australiji. Ovi univerziteti su veoma prestižni i ističu se kao lideri u pružanju visokog obrazovanja i po fokusu na istraživanjima. Ovi univerziteti se visoko rangiraju po istraživanjima u mnogim oblastima, ali se posebno ističu oblasti biologije, medicine, finansija, antropologije, obrazovanja, zaštite životne sredine, biologije mora itd.

Školarina studijskih programa na univerzitetima varira u zavisnosti od oblasti studija, kao i obrazovne institucije. Generalno se godišnje školarine za osnovne i postdiplomske studije kreću od 20,000 australijskih dolara.

Koledži

Koledži u Australiji mogu biti državni TAFE koledži, privatni ili specijalizovani koledži.

Programi koje se nude na koledžima generalno imaju fokus na praktično učenje i sticanje vrednih veština koje poslodavci traže. Programi se nude iz mnogih studijskih oblasti poput turizma, ugostiteljstva, IT, tehnologija, inženjerstva, računovodstva, menadžmenta, biznisa, sestrinstva, kreativnih umetnosti itd.

TAFE koledži

TAFE (Technical and Further Education) koledži ili insitituti su državne obrazovne institucije. Na TAFE koledžima se nude stručni ili VET programi čiji je fokus na sticanju praktičnih i korisnih veština i znanja. TAFE institucije mogu nuditi i programe osnovnih akademskih studija, kao i kurseve engleskog jezika.

Ove institucije su veoma poštovane i nude kvalitetno obrazovanje sa fokusom na praktičnom usavršavanju koje je potrebno za karijeru. Postoji 59 TAFE institucija širom Australije, kako u velikim gradovima, tako i u regionalnim predelima.
TAFE koledži kao državne institucije mogu omogućiti bodove (kredite) za nastavak studija na univerzitetu i sticanje diplome visokog obrazovanja za kraći period.

Prosečna godišnja školarina na TAFE koledžima se kreće od 12,000 AUD.

Privatni koledži

Australija nudi desetine privatnih koledža širom države. Ove institucije uglavnom nude stručne VET programe na svim nivoima. Kao i TAFE institucije, obrazovanje koje se nudi u okviru VET studija ima veći fokus da pripremi i osposobi studenta za karijeru u datoj oblasti. Programi su usmereni na praktično učenje i sticanje stručnih veština.

Privatni koledži mogu imati fokus na pojedinu oblast studija i nuditi brojne usmerene programe iz te oblasti poput IT-ja ili kreativnih umetnosti, što može omogućiti jedinstveno okruženje za studije, ali ima i onih čiji je opseg programa širi.

Kampusi privatnih koledža su generalno manji od univerziteta i TAFE institucija, što može omogućiti individualniji pristup studentu.

Na privatnim koledžima se godišnja školarina kreće od 6.500 australijskih dolara.

Specijalizovani koledži

Specijalizovani koledži su grupa privatnih obrazovnih institucija koji pored stručnih programa različitih nivoa, nude i programe visokog obrazovanja kao što su osnovne akademske studije i master studije. Ove institucija su poznate kao privatni provajderi visokog obrazovanja.

Iako nude i programe visokog obrazovanja, ovi specijalizovani koledži dele isti pristup obrazovanju kao i drugi koledži. Obrazovanje ima fokus na sticanju praktičnih veština i osposobljavanju studenata za željenu karijeru.
Specijalizovani koledži su uglavnom fokusirani na određenu oblast studija poput menadžmenta, biznisa, inženjerstva, tehnologija itd. i nude brojne specijalizovane programe iz tih oblasti.

U skladu sa pristupom obrazovanju, mogu imati vredne partnere u okviru industrije gde studenti mogu steći vredne veštine i iskustvo.

Godišnje školarine na specijalizovanim koledžima su jeftinije od univerziteta i kreću se od 16,000 AUD za osnovne studije i od 18,000 australisjkih dolara za postdiplomske studije.

Škole engleskog jezika

Kursevi engeskog jezika se u Australiji nude u mnogobrojnim školama engleskog jezika. Škole engleskog jezika postoje kako u velikim gradovima tako i u regionalnim predelima Australije i nude raznovrsne kurseve jezika od opštih, akademskih do specijalizovanih kurseva i kurseva pripreme za polaganje međunarodno priznatih testova engleskog jezika.

Svi provajderi kurseva engleskog jezika za međunarodne studente moraju biti registrovani u okviru ovlašćenog tela, koje vodi računa da se održi standard i kvalitet kurseva na nacionalnom nivou.

Školarina se kod kurseva engleskog jezika plaća na nedeljnom nivou i kreće se od 300 do 340 dolara. Ukoliko upis obavlja agencija za studiranje u inostranstvu Future Option, ovlašćeni partner preko 200 inostranih škola, dobijate promotivne cene koje se kreću od 200 do 230AUD na nedeljnom nivou.

Brojne i raznovrsne institucije u okviru obrazovnog sistema Australije omogućavaju izbor i brojne mogućnosti za svakoga da pronađe baš ono što mu je potrebno i ono što traži. Od ličnih preferencija, mogućnosti i potreba zavisi šta je to što je vama potrebno i šta tražite.

Bilo da vas interesuje akademsko obrazovanje na prestižnim univerzitetima, TAFE stručni programi ili kursevi engleskog jezika na nekoj od australijskih škola i fakulteta, jedno je sigurno, a to je da Australija ima sve to da ponudi.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00