ElenaSimic.net

Početni rokovi za studije u Australiji

Početni rokovi za studije u Australiji


Postoje različite opcije studiranja u Australiji, od kursa engleskog jezika, osnovnih, master pa sve do PhD studija, sve u zavisnosti od interesovanja, želja i mogućnosti studenata. Australijski obrazovni sistem je u velikoj meri fleksibilniji i inostranim studentima nudi nekoliko početnih rokova u toku godine za razliku od našeg obrazovnog sistema, gde studije obično kreću na jesen.

Studenti agencije za studiranje u inostranstvu Future Option su uvek pozitivno iznenađeni kada saznaju da na veliki broj studijskih programa mogu da krenu u tri, četiri i više termina u toku godine, što im daje slobodu da izaberu početni rok koji im najviše odgovara i usklade svoje obaveze.

Potrebna dokumentacija za upis, vreme trajanja i obrada aplikacije za upis se razlikuje od tipa studija i obrazovne institucije, pa je uvek poželjno krenuti sa procedurom na vreme.

Kurs engleskog jezika

Kurs engleskog jezika je najfleksibilnija opcija studiranja kada je reč o samom početku studija. Kurs može da počne bilo kog ponedeljka u mesecu i može da traje do godinu dana.

Proceduru za upis je potrebno pokrenuti par meseci ranije, a najkasnije dva meseca pre početka kursa kako bi student imao dovoljno vremena da upiše kurs, pripremi dokumenta i aplicira za studentsku vizu.

Stručni programi (VET studije)

Glavni početni rokovi za VET studije u Australiji su u februaru i julu i uglavnom sve obrazonvne institucije, i državne i privatne, najveću ponudu studijskih programa imaju u ovim početnim rokovima. Neki privatni koledži nude dodatne upisne rokove u aprilu i u oktobru, a postoje i koledže koje nude početak kurseva i više puta u toku godine, a neki čak i na mesečnom nivou.

Proceduru upisa je poželjno započeti četiri do šest meseci ranije, kako bi student imao dovoljno vremena za upis, pripremanje dokumentacije za studentsku vizu, proseciranje aplikacije od strane imigracione službe Australije, a i pripremu pre samog puta.

Osnovne studije

Osnovne studije na univerzitetima se nude u dva početna roka, februar i jul. Na nekim specijalizovanim koledžima koji nude visoko obrazovanje, kao i na određenim univerzitetima nude se bachelor programi u aprilu ili novembru, međutim obično je ponuda manja za ove početne rokove.

Upis na osnovne studije u Australiji je nešto ozbiljniji i zahtevniji od upisa stručnih programa, pa je proceduru upisa najbolje započeti šest do osam meseci pre početka studijskog programa.

Master studije

Upis na master studije je dosta sličan upisu na osnovne studije. Glavni početni rokovi su februarski i julski, dok određene institucije nude i aprilski i novembarski početni rok, ali ponuda programa nije toliko velika kao u februaru i julu.

Proceduru za upis je, takođe, poželjno pokrenuti najmanje šest do osam meseci pre početka programa kako bi student imao dovoljno vremena za ceo proces upisa i dobijanja studentske vize za Australiju.

PhD studije

Procedura za upis na PhD studije je nešto drugracija od procedura za upis na niže stepene studija. Naime, proceduru upisa započinje sam student traženjem mentora i odobravanjem teme. Kada je saradnja dogovorena i tema odobrena, ostaje da se završi formali deo upisa i da se pripremi aplikacija za vizu. Samim tim ne postoje zvanični početni rokovi za PhD studije.

Ono što je obično važno PhD studentima jesu full stipendije, za koje studenti apliciraju, a za koje je rok za apliciranje obično septembar svake godine. Ishod aplikacija za stupendije se saznaje do decembra iste godine.

Iz iskustva savetnika naše agencije, trajanje upisa je individualno i zavisi od studenta do studenta, koliko brzo pronalaze mentora i da li je potrebno da se rade izmene na predlog teme za istraživanje, ali može da potraje i do godinu dana.

Prijava i upis na studije

Proces pripremanja dokumentacije, podnošenja aplikacije kao i pripremanje dokumentacije za studentsku vizu je izazovan i zahteva dobro planiranje i prikupljanje proverenih informacija.

U cilju uspešnog upisa i dobijanja studentske vize, možete se obratiti našem agentu Eleni Simić, radi informisanja i stručne pomoći u planiranju celokupne procedure upisa na studije u Australiji.

Future Option agencija, na čelu sa agentom za obrazovanje u inostranstvu Elenom Simić, nudi stručnu pomoć i vođenje cele procedure od savetovanja, preko pomoći prilikom traženja programa i obrazovnih institucija, zastupanja i posredovanja prilikom upisa i na kraju apliciranja za studentsku vizu. Saradnju sa nama možete započeti u bilo kom trenutku, ali je potrebno isplanirati ceo proces upisa i apliciranja za vizu u skladu sa početkom željenog studijskog programa.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00