ElenaSimic.net

Partner i verenička viza za Australiju u 2021 za vreme pandemije COVID-19

  • Početna
  • /
  • Blog
  • /
  • Partner i verenička viza za Australiju u 2021 za vreme pandemije COVID-19

Partner i verenička viza za Australiju u 2021 za vreme pandemije COVID-19


Australija je 17. marta 2020. godine zatvorila svoje granice za strane državljane, zbog suzbijanja širenja virusa COVID-19 i od tada vodi strogu restriktivnu politiku ko može da uđe u zemlju.

Pandemija je značajno uticala na život ljudi na globalnom nivou, a zbog zatvaranja granica zemalja, restrikcija putovanja i ograničenog broja letova, veliki broj porodica je ostao razdvojen od svojih najbližih članova porodice, rodbine i prijatelja.

U ovom tekstu želimo da vam približimo kakva je trenutna situacija sa aplikacijama za partner i vereničke vize za Australiju.

Offshore partner viza (podklasa 309)

Da biste aplicirali za partner vizu potrebno je da budete u braku ili da živite minimum 12 meseci u vanbračnoj zajednici sa državljaninom Australije, stalnim rezidentom Australije ili podobnim državljaninom Novog Zelanda.

Bračni i vanbračni partneri su izuzetak od restrikcija putovanja

Pozitivna vest u celoj situaciji je da bračni i vanbračni partneri australijskih državljanina, PR rezidenta i podobnih novozelandskih državljana su izutetak ili takozvani „automatic exemption“ od trenutnih restrikcija za ulazak u Australiju, pa ukoliko imaju odobrenu partner vizu (podklasa 309) mogu da putuju i da se presele u Australiju. Ovo je velika prednost uzimajući u vidu da su granice Australije zatvorene za većinu stranih državljana.

Automatski izuzetak podrazumeva da ne morate da podnosite posebnu formu preko sajta imigracione službe Australije, da biste tražili odobrenje za izuzetak od trenutnih restrikcija za putovanje i ulazak u Australiju.

Prilikom putovanja u Australiju potrebno je da ponesete dokaz, da ste u braku ili vanbračnoj zajednici sa vašim australijskim partnerom.

Imigraciona služba Australije normalno procesira aplikacije za partner vizu (podklasa 309)

Uzimajući u vidu da aplikacije za partner vizu imaju iseljenički karakter i da se procesiraju duži vremenski period, jedno od glavnih stvari koji muči buduće i trenutne aplikante je koliko će trajati procesiranje njihove aplikacije.

Kako su nosioci partner vize (podklasa 309) izuzetak od trenutnih restrikcija za ulazak u Australiju, imigraciona služba Australije i odgovarajuće ambasade, sve vreme u toku pandemije normalno procesiraju ove aplikacije za partnere koje se nalaze van Australije u trenutku podnošenja aplikacije.

Uzimajući ovo u vidu, ukoliko vam je plan da aplicirate za offshore partner vizu, možete da pokrenete proces i da aplicirate za vizu bez da morate da odlažete vaše lične planove za odlazak u Australiju.

„U toku pandemije imali smo pozitivno iskustvo sa partner vizama podnetim van Australije. Očekivali smo da ćemo duže čekati ishod aplikacija, uzimajući u vidu trenutnu situaciju, ali neke aplikacije su bile odobrene za samo 7 meseci, dok je maksimalan period procesiranja aplikacija naše agencije u toku 2020. godine bio 12 meseci, što je dosta kraći rok od zvaničnog roka za procesiranje ovih aplikacija (15-23 meseci). Svakako na period procesiranja aplikacija utiču različiti faktori, a jedna od glavnih stavki je da klijent ima dobro pripremljenu aplikaciju i potpunu dokumentaciju što predstavlja imperativ naše agencije„ - Agent Elena Simić, direktor agencije Future Option

Onshore partner viza (podklasa 820)

Ukoliko ste trenutno u Australiji na nekoj privremenoj vizi i u planu vam je da aplicirate za onshore partner vizu ili ste već aplicirali za ovaj tip vize, situacija je lakša, jer ste već u Australiji sa svojim partnerom i ne morate da brinete za trenutne restrikcije putovanja u Australiju.

Ono što možete da očekujete je duže procesiranje vaše aplikacije. Trenutna situacija sa pandemijom je uticala na vreme procesiranja različitih tipova viza za Australiju, pa tako i na partner vize koje se procesiraju u Australiji. Prosečno vreme procesiranja ovih aplikacija je od 20 do 28 meseci i menja se na mesečnom nivou.

Verenička viza – Prospective Marriage viza (podklasa 300)

Prospective Marriage viza, kod nas poznata i kao verenička viza je privremena viza za koju mogu da apliciraju verenici australijskih državljana, PR stanovnika Australije i podobnih novozelandskih državljana.

Za ovu vizu ne morate da budete u braku, već je dovoljno da ste se bar jednom uživo videli sa partnerom i da imate nameru da se venčate u Australiji u periodu od 9 meseci od odobrenja ove vize.

Za razliku od partner vize, nosioci vereničke vize nisu automatski izuzetak exemption od trenutnih restrikcija za putovanje u Australiju, što situaciju čini težom za ovu vrstu aplikanata.

Ukoliko vam je odobrena ova viza ono što možete da uradite je da aplicirate za izuzetak „exemption“ od trenutnih restrikcija putovanja. Ove aplikacije se razmtraju od slučaja do slučaja i na osnovu zvaničnih informacija imigracione službe Australije, namera da se venčate nije dovoljan dokaz da dokažete da ste član uže porodice australijskog državljanina ili PR stanovnika Australije. Možete da dostavite dokaz o vašoj vezi ili dokaz da spadate u bilo koju drugu kategoriju izuzeća od trenutnih restrikcija putovanja.

Uzimajući gorenavedene informacije, aplikacije za vereničke vize se trenutno duže procesiraju.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00