ElenaSimic.net

Otvaranje prve srpske škole u Australiji

Otvaranje prve srpske škole u Australiji


Prva srpska škola u Australiji, koledž Sveti Sava zvanično se otvara i započinje sa nastavom 27. januara 2021. godine na dan Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva. Koledž Sveti Sava je prva srpska obrazovna ustanova na tlu Australije i nalazi se u sidnejskom naselju Varovil u državi Novi Južni Vels.

Ideja za izgradnju koledža Sveti Sava se rodila 1992. godine, da bi skoro 30 godina kasnije uz mnogobrojnu pomoć oživela i otvorila vrata prvim đacima. Koledž je zvanično registrovan kao obrazovna institucija od strane Komisije za obrazovne standarde Novog Južnog Velsa i upis prvih đaka koji će u klupe sesti u januaru 2021. godine je već u toku.

Koledž će za početak nuditi predškolsko obrazovanje i prva dva razreda osnovne škole, a plan je da svake godine raste razred po razred sve do dvanaestog razreda i na taj način uvećava broj đaka. Cilj je da koledž Sveti Sava služi kao primer i vodilja za razvoj drugih pravoslavnih obrazovnih institucija i u drugim gradovima Australije.

Misija koledža je pružanje kvalitetnog obrazovanja i rad po hrišćanskim vrednostima uz poštovanje tradicije srpskog naroda. Zvanični moto škole „Put u život“ oslikava misiju i plan osnivača da pravoslavnoj zajednici pruže mesto za obrazovanje i vaspitanje njihovih najmlađih po tradicionalnim načelima i vrednostima koje će ih voditi kroz život.

Pored opšteg obrazovnog kurikuluma u Australiji, koledž će nuditi predmete koji su posvećeni pravoslavnim vrednostima, srpskom jeziku, istoriji, kulturi, a kao predmet biće uključena i veronauka. Prva srpska obrazovna institucija u Australiji će biti od velikog značaja za sve pripadnike sprske zajednice širom Australije, ali i više od toga, očekuje se da pored srpske zajednice, koledž pohađaju i pripadnici drugih pravoslavnih zajednica u Australiji, pretežno Grka, Rusa i drugih zajednica koje dele iste pravoslavne vrednosti.

Sveti Sava, prvi srpski prosvetitalj i arhiepiskop ima veliki značaj za čitav sprski narod, crkvu, očuvanje nacionalnog identiteta, a naročito za školstvo i đake koji proslavljaju i slavu u njegovu čast. Činjenica da prva srpska škola na kontinentu nosi ime ovog sveca predstavlja veliku čast i ponos srpske zajednice u Australiji, koja sada pored obrazovne ustanove ima i prostor za negovanje i promovisanje srpskog jezika i kulture u ovom delu sveta.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00