ElenaSimic.net

Klima i godišnja doba u Australiji

Klima i godišnja doba u Australiji


Kada govorimo o egzotičnosti Australije, neizostavne teme su klima i raspored godišnjih doba, obrnut u odnosu na onaj kakav smo navikli, s obzirom da se Australijski kontinent nalazi na južnoj zemljinoj hemisferi. U Australiji leto počinje u decembru i traje do februara, potom sledi jesen koja traje od marta do maja, nakon čega ide zima od juna do avgusta, i na kraju proleće od septembra do novembra. Australija svojom velikom teritorijom potpada pod nekoliko klimatskih zona. Severniji delovi kontinenta imaju karakteristike tropske klime sa vrelim letima i toplom i suvom zimom, dok južnije delove kontinenta odlikuju leto sa umerenijim temperaturama i nešto hladnije, ponekad kišovite zime. Ovakva klima omogućava Australiji više od 3000 sunčanih sati u godini i sedam meseci u toku godine sa prosečnom temperaturom višom od 25°C. Sneg je retka pojava u Australiji, ali najčešće ga ima na Australijskim Alpima, Blue Mountains, Snowy Mountains i na Tasmaniji.

Klima u australijskim gradovima

Klima na australijskoj istočnoj obali, gde se nalaze najveći gradovi Australije, Sidnej, Melburn, i Brizbejn, dosta je prijatna. Leta u ovim gradovima su vrela, a letnje noći su tople. Zima je blaga, sa povremenim kišnim periodima, ali i sa velikim brojem sunčanih dana. Najseverniji grad od pomenutih je Brizbejn, koji je ujedno i najtopliji. Sidnej, koji se na mapi nalazi između ova dva grada, nudi umerenu i prijatu klimu. Najjužniji grad, Melburn, pod uticajem okeana, nudi takođe umerenu i prijatnu klimu, ali dosta promenljivu, pa se može desiti da u jednom danu doživite sva godišnja doba. U najvećem gradu Zapadne Australije, u Pertu, klima je veoma prijatna i ima odlike mediteranske klime. Leta su topla i suva, a zime kišovite i nešto hladnije. Ovo je najsunčaniji grad u Australiji. Adelejd ima mediteransku klimu, sa umereno hladnim zimama sa padavinama i toplim, suvim letima. Kanbera, glavni grad Australije, je grad sa najviše padavina tokom godine. Čak i u mesecima kada u ostatku zemlje vlada suša, u Kanberi se može očekivati kiša. Zime ponekad mogu biti baš hladne, a leta su prijatna. U Darvinu, na Severnoj Teritoriji, vlada tropska klima gde su leta veoma vlažna, česte su monsunske kiše i oluje. Zime su suve, dani su topli, a noći hladnije. Veliki deo teritorije Australije zauzima pustinja, gde leti temperature mogu iznositi preko 50°C, a zime, nasuprot tome, mogu biti jako hladne.

Klima-godisnja-doba-Australije_1

Najbolje vreme za posetu Australije

Klima i godišnja doba u Australiji mogu imati poseban uticaj na vaš boravak u Australiji, jer daju posebnu notu doživljaju koji stičete. Najveći broj turista posećuje Australiju u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, kada je u Australiji leto. Uglavnom smo mi navikli da ove praznike prate sneg, tople rukavice i kaputi, pa doček Nove Godine u Australiji u kupaćem kostimu može zaista biti jedinstven doživljaj. Lepo vreme u Australiji možete očekivati u periodu od septembra do aprila, pa je ovaj period najbolji za posetu ove zemlje. Klima Australije takođe utiče na biljni i životinjski svet ovog podneblja pa je habitat mnogih jedinstvenih vrsta, što dodatno utiče na egzotičnost ove zemlje. Turističko putovanje i boravak u Australiji u bilo koje godišnje doba, ostaviće na vas poseban utisak i nesvakidašnji jedinstven doživljaj.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00