ElenaSimic.net

Kako izgleda studentski život u Australiji

Kako izgleda studentski život u Australiji


Australija je treća zemlja po broju međunarodnih studenata i jedna od zemalja sa najprestižnijim univerzitetima i najpopularnijim studentskim gradovima u svetu. Iz tog razloga prenosimo vam kako izgleda studentski život u ovoj dalekoj i neobičnoj zemlji, i po čemu je ona danas jedna od najpoželjnijih obrazovnih destinacija.

Najbolje rangirani studentski gradovi u svetu

Melburn, Sidnej, Kanbera, Brizbejn, Adelejd, Pert, Darvin i Gold Koust su najpopularniji studentski gradovi u Australiji. Pet australijskih gradova se nalazi među top 30 najbolje ocenjenih studentskih gradova u svetu, s tim što je Melburn često i na prvom mestu. U njima su smešteni najpopularniji australijski univerziteti, ali visokokvalitetno i globalno priznato obrazovanje nije jedino što ovi gradovi mogu da pruže.

Uz prijatnu klimu i prijatne ljude, australijski gradovi su bezbedni za život sa jednom od najnižih stopa kriminala u svetu. Sve ovo zajedno učiniće da se osećate sigurno.

Bezbrojne mogućnosti za međunarodne studente

Svake godine Australija srdačno dočeka veliki broj međunarodnih studenata. Ako budete jedan od tih srećnika znajte da će pred vama, u svim segmentima studentskog života – učenja, rada i boravka u ovoj zemlji – biti pregršt mogućnosti. Imajte u vidu da veći gradovi nude više opcija za studiranje, nastavak školovanja, apliciranje za neku drugu vizu ili zaposlenje, čime će vam znatno biti olakšan put ka stalnom boravku u ovoj zemlji.

Studiranje u multikulturalnim sredinama takođe ima svojih prednosti. Uz kvalitetno znanje i diplome koje su priznate svuda u svetu imaćete priliku i da steknete dragoceno životno iskustvo i da upoznate mnogo različitih i zanimljivih ljudi iz svih krajeva sveta. Kontakti koje ostvarite sa novim prijateljima, drugim studentima, profesorima i kolegama iz kompanija sa kojima vaš univerzitet sarađuje u nastavi, mogu vam biti od velike koristi prilikom daljeg napredovanja i zaposlenja.

Kako žive studenti u Australiji

Nije teško pogoditi, jer je Australija jedna od zemalja sa najsrećnijom i najzadovoljnijom nacijom na svetu. Briga o društvu, i to o svim socijalnim kategorijama i po svim segmentima, doprinela je da se ova zemlja nađe na četvrtom mestu u svetu po blagostanju svojih građana.

Australijski studenti imaju tu sreću da studiraju i uče kroz veoma prijatnu i opuštenu atmosferu na predavanjima, kroz transparentne ispite (uglavnom u pisanoj formi) i uz srdačne profesore koji su spremni da u bilo koje doba dana pruže potrebnu pomoć. Ali, uz olakšano studiranje, studenti u Australiji imaju i dosta slobodnog vremena na raspolaganju.

To vreme koriste za različite sportske i zabavne aktivnosti, a najčešće za druženje sa drugim studentima, putovanja i turističke obilaske, kampovanje, odlazak na plažu i okupljanje uz roštilj. Mnoge aktivnosti dostupne su im i preko univerziteta, na primer različiti vidovi volontiranja ali I časovi surfovanja i ronjenja za koje mogu dobiti sertifikate.

U zemlji Velikog koralnog grebena, 500 nacionalnih parkova, 120 sportskih organizacija, raznolikih manifestacija i atrakcija, uređenih gradova, plaža i zelenih površina, verujte da nimalo nije teško pronaći zanimaciju.

Studenstki smeštaj i troškovi

Međunarodnim studentima su na raspolaganju različite opcije smeštaja. Većina studenata smeštena je u univerzitetskom kampusu, u samom centru studentskih dešavanja, gde imaju hranu, internet, prevoz i ostale pogodnosti.

Mnogi koriste u takozvanim “shared accomodation”, smeštaju u kojem dele zajedničke prostorije sa drugim studentima, dok oni koji više vole veću slobodu i privatnost žive u iznajmljenim stanovima.

Jedna od najboljih i najjeftinijih opcija jeste smeštaj kod rodbine.

Australija je zemlja sa visokim životnim standardom pa shodno tome i životni troškovi su veći nego na našim prostorima, ali ne previše veliki kada ih uporedite sa australijskim platama i zaradama.

Školarine, stipendije i rad za vreme studija

Uz visok životni standard i školarine su više nego kod nas, ali su međunarodnim studentima na raspolaganju različite vrste stipendija sa kojima većina njih pokriva celo školovanje ili jedan njegov deo.

Mnogi univerziteti i studijski programi vezani za industriju, ostvaruju značajnu saradnju sa relevantnim kompanijama u okviru kojih studenti imaju ne samo nastavnu već i plaćenu praksu. I ovo je jedan od vidova stipendiranja koji studentima olakšava otplaćivanje školarine.

Zanimljivo je primetiti da skoro svaki student u Australiji radi. Kako bi obavili sve svoje studentske obaveze, zakonom im je dozvoljeno da rade samo do 20 sati nedeljno dok traju semestri, a za vreme raspusta i poslove sa punim radnim vremenom. Ovo im pomaže da uvećaju svoj budžet, a pritom im ostaje dovoljno slobodnog vremena da lako nađu način da spoje vreme za učenje sa radom i zabavom.

Šta nakon studija?

Australija je zemlja koja neguje strateški pristup u razvoju obrazovnog sistema u odnosu na svoju ekonomiju, tako da izbor vaše buduće karijere i životnog poziva u ovoj zemlji nema neizvesnu budućnost. Ona ne školuje nepotrebne kadrove i za koji god profesionalni put da se opredelite svakako ćete imati šanse za pronalaženjem posla.

U tom smislu, ova zemlja je veoma otvorena prema međunarodnim studentima i, naročito ukoliko imate dobre akademske kvalifikacije, učiniće sve da vas tu i zadrži. Veliki broj međunarodnih studenata iskoristi tu pruženu priliku i nakon završenih studija aplicira za Temporary Graduate vizu, uz koju dobiju pravo da živi i radi u Australiji nakon studija u periodu do 2 godine.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00