ElenaSimic.net

10 atrakcija i tura koje treba videti i posetiti u Melburnu

10 atrakcija i tura koje treba videti i posetiti u Melburnu


Kao i ostatak Australije, Melburn je prepun različitih znamenitosti, atrakcija i događaja koje svako ko se tamo nađe treba da poseti kako bi u potpunosti upoznao sve čari ovog mesta.

Malo je reći da, u zavisnosti od ukusa i interesovanja, u Melburnu svako može da nađe oblik razonode i avanture koji njima odgovara.

Pošto je prosto nemoguće navesti i posetiti sva mesta kojima Melburn raspolaže, navešćemo samo neka koja mi smatramo da treba videti ako se nađete u Melburnu.

Melbourne Skydeck

Eureka Tower je neboder visok skoro 300m koji se nalazi u okrugu Southbank. Treći je po visini u Australiji, a petnaesti u svetu. Osmatračnica (skydeck) nalazi se na 88. spratu na impresivnih 285m visine i smatra se najvišim javnim vidikovcem u južnoj hemisferi.

Pored samog vidikovca, organizuju se razni događaji i nude usluge poput restorana i virtuelne stvarnosti, što ovaj neboder čini veoma jedinstvenim i obaveznom atrakcijom za posetu.

Otvoren je za javnost 2007. godine i plaća se ulaz. Karte za decu su 18CAD, a za odrasle osobe 28CAD. Nude se i godišnje ulaznice.

Melbourne-Skydeck

Royal Botanic Gardens

Kraljevski botanički vrt u Melburnu je savršena atrakcija za ljubitelje prirode, a ulaz je besplatan. Obuhvata dve lokacije -Melburn i Kranburn.

Ovde se može videti čak preko 10.000 različitih biljnih vrsta, od kojih su neke veoma retke. Bez obzira na period kada ih posetite, uživaćete u divnim pejzažima i jezerima, ali nešto što imate priliku videti samo leti su bioskopi i pozorište na otvorenom.

Slične atrakcije su Blue Lotus Water Garden, Fitzroy Gardens, Alfred Nicholas Gardens.

Royal-Botanic-Gardens-Melbourne

Melbourne Zoo

Lociran samo četiri kilometra od samog centra Melburna, ovaj zoološki vrt je najstariji u Australiji, rađen po uzoru na londonski. U okviru zoološkog vrta se nalazi 320 životinjskih vrsta, kako iz Australije, tako i iz ostalih krajeva sveta. Pored samih životinja i različitih izložbi, moguće je uživati i u koncertima u zoološkom vrtu.

Potrebno je bukirati ulaznice pre dolaska u zoološki vrt. Cena za odrasle je 40CAD, dok deca od 4 do 15 godina plaćaju kartu u iznosu od 20CAD.

Slična atrakcija je i Melbourne Aquarium.

Melbourne-Zoo

Yarra River

Krstarenje rekom Yarra je sjajan način da se Melburn sagleda iz malo drugačije perspektive.

Dok razgledate grad, imate priliku da saznate nešto više o samoj istoriji ove reke, kao i njenom značaju za starosedelačke narode Australije.

Reka protiče kroz Yarra dolinu, koju je moguće preleteti velikim balonima. U ovu turu uključena je i tura same doline, kao i njenih vinarija.

Yarra-River-Melbourne

Great Ocean Road

Great Ocean Road je prelepa nacionalna baština Australije. Lokalni stanovnici ovo mesto nazivaju i Greatopia zbog utopijskog doživljaja kojem doprinose priroda, hrana i vino ovog mesta. Put je dug 240km i bez stajanjaje je potrebno 4 sata vožnje. Međutim, niko ovim putem ne ide, a da ne zastane bar jednom i uživa u okeanu i zvucima prirode.

U zavisnosti od toga šta ko voli, ovde je moguće učestvovati u raznim aktivnostima, od sportova do posmatranja životinja i posećivanja nacionalnih parkova i vodopada.

Moguće je ići organizovanom turom i cene ovih aranžmana zavise od trajanja ture i ostalih detalja.

Great-Ocean-Road

Melbourne Museum

Melburnov muzej je sa svih strana okružen prelepim baštama. Otvoren je 2000. godine i preko 20 godina postojanja nudi raznolike izložbe, od prikaza društva i kulture kroz vreme do veličanja nauke. Takođe nude online događaje za odrasle i porodice gde posetioci učestvuju u radionicama.

U blizini muzeja se nalazi i Royal Exhibition Building, koji služi za održavanje velikih izložbi i događaja koji su u vezi sa Melburnovim muzejom.

Ulaznice za odrasle iznose 15CAD, a za decu je besplatan.

Slične atrakcije su National Gallery of Victoria, Australian Centre of Contemporary Art, Immigration Museum, Australian Sports Museum.

Melbourne-museum

Westgate Park

Westgate park je zelena oaza koja se nalazi u srcu industrijskog dela Melburna. Staze koje se pružaju duž ovog parka su veoma popularne među biciklistima i šetačima koji imaju priliku da uživaju u biljnom i životinjskom svetu koji je tu zastupljen.

Ono što ovaj park čini veoma upečatljivim je slano jezero u okviru parka koje svakog leta poprimi jarku roze boju zbog visokih temperatura, količine soli i nedostatka padavina. Kad zahladi, vraća se prvobitna boja jezera.

Slične atrakcije su Albert Park Lake, Lake Aura Vale, Blackburn Lake Sanctuary.

West-Gate-park-Melbourne

Queen Victoria Market

Ova otvorena pijaca je popularna i među lokalnim stanovništvom, a i među turistima. Najpopularnije u ponudi su sveži farmerski proizvodi, ali ova pijaca raspolaže mnogim drugim stvarima kao što su garderoba, igračke, suveniri, umetnost, itd.

Takođe organizuju događaje poput noćnih pijaca i koncerata, uglavnom u letnjim mesecima. Pijaca nije otvorena ponedeljkom i utorkom, ali je ostalih pet dana u nedelji uvek veoma posećena i jedna od omiljenih atrakcija Melburna.

Slične atrakcije su South Melbourne Market, Heide Makers’ Market, Rose Street Artists’ Market.

Queen-Victoria-Market

Phillip Island

Sat i po vremena od Melburna, Phillip Island je veoma poznata i posebna atrakcija koju poseti oko 3 miliona ljudi svake godine.

Od restorana i barova do čarobnih pejzaža, ovo ostrvo ima mnogo toga da ponudi.

Najupečatljivija atrakcija ovde su definitivno pingvini koji na ovom ostrvu imaju svoju paradu i posetioci imaju priliku da stotine njih posmatra kako šetaju po plaži. Takođe se ovde održava australijski Motorcycle Grand Prix.

Phillip-Island

House of Parliament

Kuća parlamenta Viktorije je veličanstvena zgrada gde se prvi federalni parlamet Australije sastajao od 1901. do 1927. godine. Spoljašnja strana je ukrašena kolonadom, dok je enterijer pun zlata i ekstravagantnih mozaika.

Posetioci mogu da prate zasedanja parlamenta smešteni u javne galerije, dok su besplatne informativne ture dostupne danima kada parlament ne zaseda. Posetioci takođe mogu da rezervišu čajanke (High tea) ili da uživaju u obroku u Strangers Corridor restoranu u okviru same zgrade.

Parliament_House_Melbourne

Nema sumnje da je Melburn pun znamenitosti i aktivnosti, a ima ih toliko da prosto nije moguće sve nabrojati. Pored gore navedenih, posetioci Melburna treba da iskoriste priliku i probaju raznoliku hranu u brojnim restoranima i iskoriste svaki dan da vide bar jednu novu stvar u ovom živopisnom gradu.

Izvor: Budi Kengur

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00