Studentska viza za Ameriku

Studentska viza za SAD


Studenti koji planiraju studirati u Americi trebaju podnijeti zahtjev za studentsku vizu.

Prijava i uspješno dobivanje studentske vize je procedura koja zahtjeva vrijeme i poznavanje obrazovnog sustava Novog Zelanda, kao i poznavanje različitih uvjeta za dobivanje studentske vize.

Postoje dva tipa studentskih viza za Ameriku, sve u ovisnosti od studijskog programa koji upisujete:

F studentska viza - za studiranje akademskih studija na akreditiranom američkom koledžu ili sveučilištu ili za pohađanje tečaja engleskog na nekom od instituta za engleski jezik.

M studentska viza - za ne-akademski, stručni studij ili trening u Americi.

Pored ova dva tipa studentske vize postoji i J posjetilačka viza za sudjelovanje u programu razmjene, uključujući srednju školu i sveučilišni studij.

Rad tijekom studiranja

  • Međunarodnim studentima koji imaju F-1 i M-1 vizu dopušteno je raditi na kampusu i u određenim programima obuke.
  • F-1 studenti ne mogu raditi izvan kampusa tijekom svoje prve akademske godine. Poslovi na kampusu su orijentirani na studente, kao što su rad u knjižnici, kafeteriji ili u studentskom centru.
  • Studenti se mogu zaposliti izvan kampusa nakon što završe svoju prvu akademsku godinu kroz tri programa namijenjenih za međunarodne studente koji traže posao i žele steći radno iskustvo u Americi:
    • Optional Practical Training (OPT)
    • Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) Optional Practical Training Extension
    • Curricular Practical Training (CPT)
  • Studenti M-1 mogu se uključiti u praktičnu obuku nakon što završe studij.

Procedura

  • Savjetovanje
  • Upis
  • Prihvaćanje ponude od strane SEVP akreditirane obrazovne institucije
  • Podnošenje zahtjeva za vizu
  • Intervju u veleposlanstvu i dobivanje vize

Prednosti studentske vize

  • mogućnost studiranja u zemlji s najvećim brojem obrazovnih institucija na svijetu i širokim izborom studijskih programa
  • Amerika je zemlja koja nudi kvalitetno obrazovanje i ima najviše obrazovnih institucija koje se visoko rangiraju na svjetskim listima najboljih sveučilišta
  • mogućnost stjecanja radnoga iskustva i vještina koje će obogatiti vaš CV
  • imati ćete mogućnost iskusiti američki studentski život
  • moći ćete usavršiti engleski jezik
  • upoznati ćete ljude iz cijelog svijeta
  • dobiti ćete neprocjenljivo životno iskustvo

Uvjeti za dobivanje studentske vize

  • morate biti upisani u akademski obrazovni program, program obuke jezika ili stručni program
  • da budete upisani kao full time student
  • vaša škola mora biti odobrena od strane SEVP (Student and Exchange Visitors Program) i potrebno je da imate formular I-20 koji dostavlja škola nakon upisa
  • potvrda o registraciji u sustavu SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System), tj. potvrda o uplati pristojbe I-901
  • popunjen i odobren obrazac DS-160 – online zahtjev za neiseljeničke vize (online preko sajta veleposlanstva)
  • morate znati engleski jezik ili biti upisani na program za učenje engleskog jezika
  • da imate dovoljno financijskih sredstava za studiranje i boravak u Americi
  • da dokažete da je vaš cilj privremeni boravak u Americi dok traje vaš studij

Studiranje u Americi


Opcije studiranja u SAD

Postoje različite opcije studiranja u SAD

  • Tečajevi engleskog jezika
  • Programi za stručno usavršavanje (VET programi)
  • Osnovni studij
  • Poslijediplomski studij
  • Doktorski studij

Bitne informacije o Studentskoj vizi za Sjedinjene Američke države


Savjetovanje i priprema za vize za Australiju, Ameriku, Kanadu i N.Zeland

Savjetovanje možete zakazati svakog radnog dana u uredu u Makedonskoj 30 u Beogradu ili online putem Skype/Viber-a, a prije toga potrebno je popuniti upitnik procjene profila.

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vrijeme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00