Iseljenička viza za Australiju

Iseljenicke vize za kvalifikovane radnike u Australiji


Svrha Skilled Migration Program jeste da privuče visoko kvalifikovane ljude da migriraju u Australiju.

Osnovni zahtevi

  • Godine - morate imati ispod 45 godina u trenutku apliciranja za ovu vizu.
  • Engleksi jezik - treba da imate zadovoljavajući nivo znanja engleskog jezika kako biste radili u Australiji ( položen IELTS test najmanje sa ocenom 6)
  • Nominovano zanimanje - morate biti kvalifikovani i imati iskustva za zanimanje koje se nalazi na dugoročnoj ili kratkoroćnoj listi deficitarnih zanimanja (MLTSSL/STSOL list)
  • Procena veština - vaša znanja i veštine moraju biti pozitivno pocenjena od strane nadležne asocijacije vaše nominovano zanimanje.
  • Lekarski pregled - morate proći lekarski pregled i prikazati da ste u dobrom zdravstvenom stanju.
  • Procena karaktera - morate biti osoba dobrog karaktera, uglavnom to znači da morate proći proveru krivične evidencije, tj dokazati da niste osuđivani.

Skupljanje bodova/ Test bodova

Da biste aplicirali za iseljeničku vizu na osnovu kvalifikacija potrebno je da dobijete poziv od imigracione službe Australije da aplicirate za ovu vizu. Da biste dobili poziv da aplicirate za vizu, morate proći proveru veština kroz test skupljanja bodova. Poene možete prikupiti osnovu različitih stavki kao što su:

  • Godine
  • Radno iskustvo
  • Znanje engleskog jezika
  • Obrazovanje
  • I još par drugih kategorija

Trenutno, da biste položili test t.j. prikupili potrebne bodove morate da prikupite 65 bodova. Međutim imajte u vidu da iako sakupite 65 bodova na testu, to vam ne garantuje da ćete dobiti poziv da aplicirate za vizu. Pogledajte bodovnu tabelu kako biste izračunali broj poena koje možete da prikupite.

Skill Select

Kako biste aplicirali za iseljeničku vizu, u obavezi ste da se prvo registrujute i podnesete iskaz interesovanja (EOI) za apliciranje za ove vize putem Skill Select-a. Tek kada podnesete EOI možete biti pozvani od strane australijske vlade, poslodavaca iz Australije ili dršavnih organa da aplicirate za svoju skilled vizu

Nakon što prime poziv da apliciraju za vizu od strane imigracione službe Australije, aplikanti imaju 60 dana da apliciraju za vizu. Ako niste primili poziv, znači da niste kvalifikovani da aplicirate za vizu.

Podklase iseljeničke vize na osnovu kvalifikacija

Postoji više podklasa skilled vize:

Skilled Independent Podklasa 189

Ova viza ima trajni karakter, ona ne zahteva sponsorstvo od strane rodbine, države ili teritorijalne vlade.

Skilled Nominated Podklasa 190

Skilled nominated (podklasa 190) je trajna viza koja ima uslov da aplikant bude nominovan od strane države ili teritorijale vlade. Nosilac vize je nominovan da radi u profesiji koja se nalazi na dugoročnoj listi deficitarnih zanimanja. Ako postoji deficit pojedinaca koji poseduju potrebne veštine kako bi radili u određenim profesijama, australijska država ili teritorija može da nominuje nosioca vize kako bi popunili deficit kvalifikovanih radnika u njihovoj državi/ teritoriji.

Skilled Regional Provisional Podklasa 489

Ova viza omogućava kvalifikovanim osobama koji imaju potrebne veštine da žive i rade u regionima Australije sa niskim rastom populacije u periodu od četiri godine.

Ova viza može da vodi do trajne Skilled Regional visa (podklasa 887).

Postoje tri načina kako dobiti ovu vizu:

  • Produžen način (the Extended stay pathway)
  • Način pozivanja (the Invited pathway)
  • Način kasnijeg ulaska (the Subsequent entry pathway)

Ova viza može da vodi do trajne Skilled Regional visa (podklasa 887).

Bitne informacije o Iseljeničkoj vizi za Australiju


Savetovanje i priprema za Vize za Australiju

Savetovanje možete zakazati svakog radnog dana u kancelariji u Makedonskoj 30 u Beogradu ili online putem Skype/Viber-a, a pre toga potrebno je da popunite upitnik procene profila.

Adresa

Poslovni centar Eurocentar
Makedonska 30, Beograd 11000

Radno vreme

Pon-Pet: 09:00 - 17:00